Luister naar

Maduro staat Rode Kruis toe hulp te leveren

Nieuws
De Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (IFRC) heeft toestemming gekregen van Venezuela om hulpgoederen te leveren. Binnen twee weken zouden de eerste ladingen medische apparatuur en voorzieningen en stroomgenerators kunnen worden geleverd.
redactie VK
maandag 1 april 2019 om 03:00
Francesco Rocca
Francesco Rocca

Amsterdam

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft tot nog toe alle hulp geweigerd en volgehouden dat het wel meeviel met de armoede en chronische gebreken in zijn land. Na twee grote stroomstoringen vorige week, die het hele land platlegden, lijkt hij zijn verzet te hebben opgegeven. Vrijdag werd ook al een lading medicijnen toegelaten vanuit China, een van de weinige landen die Maduro nog steunen.

Oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó deed het op Twitter voorkomen alsof de noodhulp het resultaat was van zijn diplomatieke inspanningen, maar kon verder geen details geven over de plannen. Guaidó probeerde vorige maand via Colombia hulpgoederen de grens over te krijgen, maar die actie werd geblokkeerd door de regering van Maduro. Die zag de door de Verenigde Staten gesteunde hulpoperatie als een poging tot ongewenste Amerikaanse inmenging in binnenlandse zaken en als het zoveelste bewijs dat Guaidó een marionet van de Amerikanen is.

neutraal

Guaidó wordt door ruim vijftig landen wereldwijd gesteund in zijn missie Maduro ten val te brengen en nieuwe vrije verkiezingen te organiseren. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hij achter de hulpactie zit, omdat het Rode Kruis in conflictgebieden alleen opereert op basis van volledige politieke neutraliteit. Om dit uitgangspunt kracht bij te zetten, levert de organisatie daarom direct aan de acht ziekenhuizen in Venezuela die ze zelf exploiteert en niet via de distributienetwerken van de regering.

Volgens IFRC-voorzitter Francesco Rocca kunnen binnen vijftien dagen 650.000 burgers in nood worden bereikt. ‘Wij beschikken over de legale en technische condities om hier te werken en toegang te krijgen tot hen in nood’, zo zei hij. Rocca voegde er aan toe dat ‘dit uiteraard niet de oplossing is voor de problemen in Venezuela’. <

‘weinig animo om te geven voor Venezuela’

Nederlanders hebben tot nog toe weinig geld gedoneerd voor hulp in Venezuela. Sinds Giro 5125 in februari door het Rode Kruis werd geopend is 250.000 euro overgemaakt. ‘Dat is extreem weinig in verhouding met andere crises’, aldus een woordvoerder. ‘De crisis in Venezuela is de grootste ooit op het continent, maar lijkt door de wereld te zijn vergeten’, aldus de woordvoerder. Ter vergelijking laat hij weten dat voor Mozambique in enkele ­weken al ruim 1,9 miljoen euro is gestort. ‘Daar is het Rode Kruis ­natuurlijk extreem dankbaar voor en daardoor kunnen we daar de ­levensreddende hulp opschalen. Maar het contrast met Venezuela is heel schril.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.