Luister naar

Leger van Assad rukt op naar Idlib

Nieuws
Troepen van de Syrische president Bashar al Assad rukken op in Idlib, het machtigste bastion van rebellengroeperingen dat nog in het land resteert. Idlib werd de afgelopen tijd juist aangeprezen als ‘de-escalatiezone’ waar burgers veilig zouden zijn voor de oorlog.
Ana van Es redactie vk
vrijdag 12 januari 2018 om 03:00
Inwoners van Idlib maken zich gereed voor vertrek. Volgens de VN zijn in Idlib sinds 1 december al bijna 100.000 mensen op de vlucht geslagen.
Inwoners van Idlib maken zich gereed voor vertrek. Volgens de VN zijn in Idlib sinds 1 december al bijna 100.000 mensen op de vlucht geslagen. ap

Beiroet

Idlib is in de Syrische burgeroorlog uitgegroeid tot het afvoerputje van oppositiegezinde inwoners. Terwijl president Assad grote delen van zijn land terugveroverde, liet hij de onderdanen die zich tegen zijn bewind bleven verzetten naar Idlib afvoeren. Na de val van Aleppo, nu ruim een jaar geleden, gebeurde dat met busladingen tegelijk. De Verenigde Naties hielpen openlijk mee met deze ‘evacuaties’ per touringcar.

Idlib werd in het afgelopen najaar door Rusland, Turkije en Iran op de kaart gezet als ‘de-escalatiezone’ waar Assad de bevolking zou sparen. Maar daar blijken de troepen van Assad zich nu niets meer van aan te trekken. Na maanden sluimerende gevechten, voeren het Syrische leger en de daaraan verbonden milities hier sinds vorige week openlijk oorlog. Tientallen dorpen zijn inmiddels heroverd. Assad staat op het punt een strategische luchtmachtbasis, Abu Duhur, terug te veroveren op de rebellen.

De VN melden dat sinds 1 december al bijna 100.000 mensen in Idlib op de vlucht zijn geslagen. Dikwijls gaat het om mensen die al eerder zijn gevlucht uit andere delen van Syrië, omdat ze in Idlib dachten veilig te zijn.

De situatie is ‘extreem chaotisch’, waarschuwt het vluchtelingenkantoor van de VN. Inwoners verplaatsen zich over het open platteland van Noord-Syrië en hebben vaak geen onderdak voor de nacht. Het is ‘extreem moeilijk’ voor deze vluchtelingen om woonruimte te vinden.

ziekenhuizen

Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen dagen ook scholen en ziekenhuizen gebombardeerd. Een kraamkliniek annex kinderziekenhuis zou door drie luchtaanvallen zijn getroffen. Een ziekenhuis dat vanwege eerdere bombardementen al was verhuisd naar een grot, zou ook zijn getroffen. Het is overigens onmogelijk dergelijke berichten te controleren. Westerse autoriteiten en hulpverleners kunnen Idlib niet bezoeken, want dan worden ze ontvoerd door terroristen. Hulporganisaties in Syrië hebben in het verleden ten onrechte melding gemaakt van aanvallen op ziekenhuizen.

Donderdag stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus in een zeldzame persverklaring dat er geen ziekenhuizen zijn gebombardeerd. Frankrijk, dat de bombardementen eerder had veroordeeld, kreeg een veeg uit de pan van het Syrische staatspersbureau SANA. Parijs toonde ‘grote onkunde’ over het huidige offensief, waarmee het platteland van Idlib wordt ‘bevrijd’ van ‘terrorisme’. SANA toonde opnames van een ‘bevrijd’ dorp, Groot-Karatin, dat door de inwoners verlaten leek.

De opmars van Assad in Idlib wordt in de kaart gespeeld door een hevige machtsstrijd binnen de plaatselijke rebellengroepen. Ooit was een deel daarvan gericht op een min of meer democratisch bewind in Syrië. Maar na de val van Aleppo gingen terroristische, al-Qaeda verwante groeperingen de boventoon voeren. In ­Idlib voert een regering gedomineerd door Hay’at Tahrir al Sham – internationaal beschouwd als een terreurbeweging – sinds eind 2017 strijd met de laatste gematigde elementen.

droneaanvallen

Een coalitie geleid door Hay’at Tahrir al Sham is inmiddels een tegenoffensief begonnen. Daarnaast vond de afgelopen dagen een serie mysterieuze mortieraanvallen en droneaanvallen plaats op Hmeimim, de Russische legerbasis in Syrië. Rusland is een trouwe bondgenoot van Assad en een grote militaire steunpilaar.

Niemand weet wie er achter de aanvallen zit. Nog niet eerder werd er in de Syrische oorlog gevochten met bewapende drones van dit geavanceerde kaliber. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten, maar die ontkennen. Rusland beschuldigde aanvankelijk ook Turkije, maar heeft dat verwijt inmiddels ingetrokken. Bij de aanvallen op Hmeimim zijn twee Russische militairen omgekomen.

Ook in een andere ‘de-escalatiezone’, in Oost-Ghouta bij Damacus, wordt door Assad hevig gevochten tegen de rebellen. Het vredesproces in Syrië zit muurvast: westerse analisten gaan er inmiddels alom vanuit dat Assad uiteindelijk geheel Syrië zal heroveren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.