In 2022 is Frankrijk een moslimstaat

Buitenland

PARIJS - Over zeven jaar, als Frankrijk een islamitische regering heeft, zijn werkloosheid, wachtlijsten in de zorg en criminaliteit verleden tijd. Dat stelt schrijver Michel Houellebecq.

Het is bijna te wrang voor woorden: de aanslag woensdag op het kantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo (twaalf doden, daders waarschijnlijk moslims die alsnog cartoons over de profeet Mohammed kwamen wreken) kwam op de dag dat de nieuwe roman van Michel Houellebecq officieel werd gepubliceerd. Die heet Soumission (Onderwerping) en schetst Frankrijk in het jaar 2022, als het land geregeerd wordt door een islamitische overheid.

De titel van Houellebecqs zesde boek is de letterlijke vertaling van het woord islam en doet ook al denken aan de film die Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh in 2004 maakten, Submission, waarin gewelddadige Koranteksten op een naakt vrouwenlichaam werden geprojecteerd. Van Gogh werd gedood door de Marokkaans-Nederlandse moslimfanaticus Mohammed Bouyeri, het Franse tijdschrift kreeg gisteren een aanslag te verwerken, maar Houellebecq roept nu al drie weken hard van de daken dat zijn roman maar satire is.

Deze satire is niet in de eerste plaats gericht tegen de islam. De Koran is veel beter dan ik dacht. Ik denk dat we ons kunnen aanpassen. De feministen niet. Maar ik en veel andere mensen wel.

Soumission is een parodie op de gelatenheid waarmee Frankrijk moslimextremisme laat gebeuren. In de roman is het 2022. De Franse president Hollande heeft er twee termijnen opzitten. De verkiezingsstrijd gaat tussen Marine Le Pen van het Front National en de Fraternité Musulmane, de Franse evenknie van de Moslimbroederschap. De moslims winnen, omdat de socialisten en de centrumrechtse UMP hun kant kiezen, verenigd in hun afkeer van de familie Le Pen.

De nieuwe president heet Mohamed Ben Abbes, is wijs en gematigd en benoemt de centrumrechtse politicus François Bayrou tot premier. Frankrijk wordt geïslamiseerd, maar komt niet in opstand. Integendeel, het land van Marianne telt haar zegeningen: de werkloosheid is weg, omdat de vrouwen thuisblijven. De zorg en de sociale dienst kennen geen wachtlijsten meer omdat families elkaar helpen. De Sorbonne wordt betaald door Saudi-Arabië en wetenschappers doen in weelde beperkt onderzoek. De criminaliteit is tot bijna nul gedaald en de prostitutie vrijwel uitgebannen, sinds polygamie is toegestaan.

Houellebecq denkt dat zijn boek fictie blijft: wijze gematigde moslims heeft hij nog niet gezien, stelt hij in een lang gesprek met Paris Review. Links Frankrijk is woedend over het vrouwonvriendelijke boek, rechts Frankrijk denkt dat het een reëel toekomstbeeld is. Houellebecq zegt dat hij in feite de dood van de Verlichting heeft willen beschrijven. Laat haar rusten in vrede.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?