Hoofddoekplicht geeft ergernis in Iran

Iraanse vrouwen in Teheran. Twee van hen zijn gekleed in de vrijwel alles bedekkende chador. De vrouw met de peuter op haar arm is meer westers gekleed, maar om haar hoofd draagt zij een hijab. Buitenland
Iraanse vrouwen in Teheran. Twee van hen zijn gekleed in de vrijwel alles bedekkende chador. De vrouw met de peuter op haar arm is meer westers gekleed, maar om haar hoofd draagt zij een hijab. | beeld ap / Jochen Eckel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De helft van de Iraniërs is tegen de hoofddoekplicht voor vrouwen. ‘Beter iets dan niets’, reageert de Iraanse feministe en dichteres Sepideh Jodeyri.

Teheran – Washington

De uitkomst staat in een rapport dat president Hassan Rohani van Iran onverwacht openbaar heeft gemaakt. Enkele dagen na de arrestaties van 29 vrouwen die protesteerden tegen het verplichte dragen van de hijab, publiceerde het Iraanse Centrum voor Strategische Studies een onderzoek naar de bijna veertig jaar oude hoofddoekplicht in Iran.

Volgens het rapport vindt 49 procent van de ondervraagden dat het dragen van de hijab (een sluier over hoofd en schouders, die het gezicht vrijlaat) een persoonlijke beslissing moet zijn, zonder dwang van de overheid.

‘Dat stemt mij h …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?