Harde aanpak Hongarije dreigt

De Hongaarse premier Viktor Orbán (l.) dinsdag tijdens een persconferentie in het parlement van Boedapest. Buitenland
De Hongaarse premier Viktor Orbán (l.) dinsdag tijdens een persconferentie in het parlement van Boedapest. | beeld epa / Lajos Soos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Hongaarse premier Viktor Orbán maakt zich schuldig aan een ‘ware heksenjacht’ op alles wat thuishoort in een gezonde democratie en rechtsstaat. Daarom moet de Europese Unie op grond van Artikel 7 van het EU-verdrag een begin maken met de zwaarst mogelijke strafprocedure tegen Orbán.

Brussel

Dit voorstel heeft Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, donderdag gedaan na een onderzoek van bijna een jaar naar de situatie in Hongarije. Volgens haar is daar sprake van een ernstige en systematische schending van de Europese waarden.

Sargentini werkte in opdracht van het Europees Parlement. Dat moet nu op basis van haar rapport besluiten of het haar voorstel tot activering van Artikel 7 overneemt.

Doet het parlement dat, dan zullen vervolgens ook de Europese Commissie en de lidstaten zich moeten uitspreken. Uiteindelijk kan de procedure uitmonden in de zwaarst …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?