‘Grote klap’ voor vrije pers Turkije

Mensen demonstreren bij het kantoor van de Turkse krant Ozgur Gundem tegen de arrestatie van twee journalisten. Zo’n 160 Turkse journalisten zitten vast sinds de staatsgreep in Turkije, ruim een jaar geleden. Buitenland
Mensen demonstreren bij het kantoor van de Turkse krant Ozgur Gundem tegen de arrestatie van twee journalisten. Zo’n 160 Turkse journalisten zitten vast sinds de staatsgreep in Turkije, ruim een jaar geleden. | beeld ap / Lefteris Pitarakis
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vandaag begint in Istanbul het belangrijkste strafproces tegen de persvrijheid sinds de mislukte staatsgreep een jaar geleden. Journalisten en bestuurders van de Turkse krant Cumhuriyet moeten voor de rechter verschijnen.

Istanbul

O bittere ironie. Op de Dag van de Persvrijheid in Turkije, gevierd sinds op 24 juli 1908 in het Ottomaanse Rijk de censuur werd opgeheven, staan in Istanbul zeventien journalisten en bestuurders van de krant Cumhuriyet terecht wegens het steunen van terroristische organisaties.

Te vieren valt er dus weinig, vinden mensenrechtenorganisaties. Zij zien het proces als een aanval op een van de laatste bastions van de onafhankelijke pers in Turkije. ‘Het is de grootste klap voor de persvrijheid tot nu toe’, zegt Johann Bihr van Reporters Without Borders (RSF).

De verdachten kunnen gevan …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?