Grootste kudde rendieren slinkt snel

In de strenge winters van 2006 en 2013 stierven in de Russische regio Jamal tienduizenden rendieren van de honger. Ze konden geen voedsel vinden. Buitenland
In de strenge winters van 2006 en 2013 stierven in de Russische regio Jamal tienduizenden rendieren van de honger. Ze konden geen voedsel vinden. | beeld ap / Igor Novikov
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De grootste rendierkudde ter wereld is de afgelopen jaren flink uitgedund, blijkt uit satellietbeelden.

Amsterdam

In 2000 graasden op het Tajmyr-schiereiland, in het noordelijke puntje van Rusland, nog één miljoen rendieren, inmiddels zijn het er nog maar zo’n 600.000.

Een daling van 40 procent dus, waarvan klimaatverandering een belangrijke oorzaak is. Dat meldde onderzoeker Andrei Petrov van het Arctisch centrum van de Amerikaanse Universiteit van Noord-Iowa eerder deze week op een bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Unie.

De drastische afname houdt volgens Petrov naast klimaatverandering ook verband met de groeiende industrie in de regio.

Daardoor verandert het migratiegedrag va …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?