Luister naar

Gewoon volk domineert tijdens conventie

Nieuws
CHARLOTTE - Op de eerste avond van de Democratische Nationale Conventie maakte First Lady Michelle Obama alle verwachtingen waar. Het lukte de presidentsvrouw om de achterban te enthousiasmeren en haar man neer te zetten als man voor het volk. Obama als de strijder voor de middenklasse.
Hanneke Keultjes
woensdag 5 september 2012 om 19:30

Delores Rozier uit South Carolina kijkt nog eens naar haar teennagels waar ze met witte, rode en blauwe nagellak het logo van de Obama-campagne op heeft gelakt, alsof ze zoekt naar bevestiging van wat ze wil gaan zeggen. 'Na deze week is de herverkiezing van Barack Obama onvermijdelijk.'

De zwarte dame weet het zeker: de conventie van de Democratische partij is het keerpunt in de campagne. En na de eerste avond van het partijcongres in Charlotte, North Carolina, met als toetje de speech van first lady Michelle Obama, zou ze zo maar gelijk kunnen krijgen. De sprekers deden wat er van hen verwacht werd: het enthousiasmeren van de achterban met thema's als vrouwen- en homorechten en het omarmen van de middenklasse.

wereldvreemd

De speech van Michelle stak er met kop en schouders bovenuit. Slaagde Mitt Romneys echtgenote Ann er vorige week in om haar man menselijk over te laten komen, Michelle wist Romney - zonder hem bij naam te noemen - neer te zetten als wereldvreemd en portretteerde haar man als man van het volk, die niets liever wil dan van de VS een beter land maken, met eerlijke kansen voor iedereen.

Moest je op de door blanke, oudere en vooral rijke Amerikanen gedomineerde Republikeinse conventie in Tampa, Florida, zwarte Amerikanen nog met een lampje zoeken, Charlotte is letterlijk kleurrijk: de Time Warner Arena zit vol Afro-Amerikanen, Aziatisch-Amerikanen en Latino's. Veel jongeren en mensen met een kennelijk niet zo goed gevulde beurs.

in één klap

Om ook die laatste etnische groep aan te spreken, nodigden de Democraten Julián Castro uit als een van de belangrijkste sprekers op de openingsavond. De Mexicaans-Amerikaanse burgemeester van San Antonio werd geïntroduceerd door zijn eeneiïge tweelingbroer Joaquin, ook politicus.

Castro maakte indruk met een sprankelende en vlotte speech die af en toe deed denken aan de toespraak die in 2004 in één klap een ster maakte van Barack Obama, een tot dan toe volstrekt onbekende politicus uit Illinois.

Uit die tijd, toen Obama in de Senaat van zijn thuisstaat zat, kent Patty Brown-Barnes hem nog. 'Ik ben al jaren politiek actief en sprak toen vaak met hem. Nu moet je weten dat ik een nogal pittig type ben. ''Patty'', begon hij dan, terwijl hij een kalmerend klopje op mijn hand gaf, ''zo bereik je niks hoor.'' Obama heeft me echt geleerd hoe ik op een rustige manier mijn punt moet maken. Bij mij kan hij niks fout doen.'

burgerrechten

Nee, kritiek wordt bewaard voor Romney, die beloofd heeft dat hij Obama's hervorming van de gezondheidszorg zal terugdraaien. Voor gedelegeerde Pat Trost-Brooks uit Ohio, een staat waar zowel Romney als Obama vechten om er op 6 november de meerderheid te behalen, is dat een schrikbeeld. 'Als lerares zag ik het zo vaak in mijn klas: kinderen met keel- of oorontsteking die niet naar de dokter konden omdat ze geen zorgverzekering hebben. Obama heeft daar een einde aan gemaakt.'

Trost-Brooks denkt ook dat de VS onder president Romney slecht is voor zwarte Amerikanen. 'Hij wil ons terugsturen naar de jaren zestig, de jaren van vóór de burgerrechten, door het bijvoorbeeld met strenge identificatieregels moeilijker te maken voor zwarte Amerikanen om te stemmen.' Fel: 'Maar wíj laten ons niet terugsturen.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.