Gespannen rust op Madagaskar

Soldaten die loyaal zijn aan de oppositieleider Andry Rajoelina staan buiten het paleis van president Marc Ravalomanana |foto EPA/Kim Ludbrook Buitenland
Soldaten die loyaal zijn aan de oppositieleider Andry Rajoelina staan buiten het paleis van president Marc Ravalomanana |foto EPA/Kim Ludbrook

ANTANANARIVO - Op Madagaskar heerst dinsdagmorgen een gespannen rust. President Marc Ravalomanana is nog in zijn paleis, waar hij wordt beschermd door zijn lijfwacht en enkele honderden aanhangers.

De macht van Ravalomanana (59) hangt aan een zijden draadje. Het leger bezette maandag zijn kantoor en de Centrale Bank in de hoofdstad Antananarivo. Volgens de legerleiding zijn de bezettingen bedoeld om het vertrek van de president te bespoedigen.

Ravalomanana wil tot het einde toe doorvechten in zijn strijd met zijn belangrijkste tegenstander Andry Rajoelina. De presidentiële garde adviseerde Ravalomanana eerder om te vertrekken, maar de politicus weet van geen wijken. ,,Ik sterf met jullie als het moet'', zou Ravalomanana volgens zijn zegsman hebben geantwoord.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?