Geheime verslaggevers uit Rakhine vermist

Myanmarese kinderen in traditionele kleding begroeten paus Franciscus bij zijn aankomst op de luchthaven van Yangon. De paus begon maandag aan een vierdaags bezoek aan Myanmar. Daarna reist hij verder naar Bangladesh. Buitenland
Myanmarese kinderen in traditionele kleding begroeten paus Franciscus bij zijn aankomst op de luchthaven van Yangon. De paus begon maandag aan een vierdaags bezoek aan Myanmar. Daarna reist hij verder naar Bangladesh. | beeld ap / Andrew Medicini
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het is nauwelijks mogelijk om goed zicht te krijgen op de situatie in de Myanmarese deelstaat Rakhine, waar het leger hard optreedt tegen de Rohingya. Veel burgers ter plaatse die in het geheim optraden als verslaggevers, zijn verdwenen.

Dublin – Yangon

Een deel van hen is waarschijnlijk gevlucht, maar mensenrechtengroepen vrezen dat velen zijn ontvoerd of vermoord door het leger. Dit om te voorkomen dat berichten over wreedheden tegen de Rohingya breed verbreid worden.

Volgens Mohammad Rafique, een ­Rohingya-vluchteling die vanuit Ierland het Rohingya-nieuwsportaal The ­Stateless redigeert, is ‘meer van 95 procent’ van deze geheime ‘mobiele verslaggevers’ spoorloos verdwenen sinds het Myanmarese leger hardhandig begon op te treden tegen de ­Rohingya-minderheid.

‘Myanmarese veiligheidstroepen en Rakhine-milities maken zich …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?