Geen middel tegen vergeten ziekten

<p><span>Kinderen wachten in een kliniek in Ivoorkust op een behandeling aan de huidinfectie buruli ulcer. De ziekte komt in Afrika veel voor.</span></p> Buitenland

Kinderen wachten in een kliniek in Ivoorkust op een behandeling aan de huidinfectie buruli ulcer. De ziekte komt in Afrika veel voor.

| beeld afp / Issouf Sanogo
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De farmaceutische industrie doet niets aan tientallen ziekten waar dringend medicijnen voor nodig zijn. Dat blijkt uit de Access to Medicine Index, een onderzoek naar medicijnen voor arme landen.

Amsterdam

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst opgesteld met 139 medicijnen of vaccins die met spoed moeten worden ontwikkeld. De opstellers van de index bekeken welke programma’s farmaceuten hiervoor hebben. Bijna alle aandacht van de fabrikanten blijkt uit te gaan naar vijf aandoeningen op de lijst: hiv/aids, tuberculose, malaria, de zandvliegziekte en de ziekte van Chagas. Voor 91 medicijnen of vaccins op de WHO-lijst zit niets in de pijplijn.

De index wordt eens in de twee jaar uitgebracht door de Access to Medicine Foundation, een stichting die onder meer wordt gefi …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?