Geboortedocument cruciaal voor toekomst

Het vliegdekschip de USS Harry S. Truman vaart door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee en doet daar mee aan operaties boven Syrië. Buitenland
Het vliegdekschip de USS Harry S. Truman vaart door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee en doet daar mee aan operaties boven Syrië. | beeld ap, nd en us navy
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Israëls geboorte werd ingeleid door een koppige David, een overrompelende Golda Meir, een activistische president Truman en 68 duiven. Maar het geboortedocument is zeventig jaar later cruciaal in de discussie wat Israël is en moet zijn.

Jeruzalem

Zelden is er zo snel een besluit genomen door een Amerikaanse president. Elf minuten nadat in Tel Aviv de latere Israëlische premier David Ben-Gurion de Onafhankelijkheidsverklaring opleest en deze wordt ondertekend door de voorlopige regering, zette president Harry Truman zijn handtekening onder de de facto erkenning van Israël.

Hij schreef er de tijd bij: 11 over 6 in de morgen. En in zijn eigen handschrift is de naam nog snel aangepast, van ‘de nieuwe Joodse staat’ naar ‘de Staat van Israël’ – de naam die net enkele minuten eerder bekend werd.

Zeventig jaar later is Truman wee …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?