G20 wil einde aan belastingontwijking

<p>Japanse minister van Financiën Taro Aso (L) en gouverneur van de Bank of Japan Haruhiko Kurode (R) tijdens de G20-top in Fukuoka.</p> Buitenland

Japanse minister van Financiën Taro Aso (L) en gouverneur van de Bank of Japan Haruhiko Kurode (R) tijdens de G20-top in Fukuoka.

| beeld epa / Eugene Hoshiko
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De handschoenen gaan uit in de strijd tegen massale belastingontwijking door het internationale bedrijfsleven. Dit weekeinde hebben de ministers van Financiën van de G20 het startschot gegeven voor wat een van de meest radicale belastinghervormingen ooit kan worden.

Fukuoka

Als het ligt aan het overlegorgaan van de machtigste landen ter wereld, bijeen in Japan, komt er onder meer een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting. Daarbij hebben de G20-ministers op de eerste plaats de grote techbedrijven in het vizier. Een streamingdienst als Netflix kan veel winst maken in landen zonder daar fysiek aanwezig te zijn met fabrieken, winkels en werknemers. Daarom betalen ze vaak amper belasting. Maar de verwachting is dat de nieuwe spelregels gevolgen hebben voor alle multinationals.

Volgend jaar al moet er een uitgewerkt plan liggen. Zulke ambitieuze voor …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?