Europarlement stuurt kandidaten Europese Commissie meteen weg

<p>De Hongaarse rechts-nationalist László Tróscányi werd maandagmorgen definitief ongeschikt verklaard als EU-commissaris. Hij stapt naar de rechter.</p> Buitenland

De Hongaarse rechts-nationalist László Tróscányi werd maandagmorgen definitief ongeschikt verklaard als EU-commissaris. Hij stapt naar de rechter.

| beeld epa / Stephanie Lecocq
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Europees Parlement kandidaten voor de Europese Commissie afgewezen nog voor het begin van de openbare hoorzittingen. De Hongaarse kandidaat László Trócsányi stapt naar de rechter.

Brussel

De Roemeense sociaaldemocrate ­Rovana Plumb en de Hongaarse rechts-nationalist László Trócsányi werden maandagmorgen door de juridische commissie van het parlement definitief ongeschikt verklaard als EU-commissaris. Dat ontneemt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de mogelijkheid hen op een andere post in haar commissie te zetten.

Trócsányi, eerder minister van Justitie in de regering van premier Viktor Orbán, beschuldigt het Europees Parlement ervan dat het niet transparant heeft gehandeld. De afwijzing van zijn kandidatuur is gebaseerd op ‘een verz …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?