Eindelijk officieel noodtoestand om ebola-uitbraak

De chauffeur van een motortaxi laat zijn handen wassen bij een ebolacontrolepost op de weg tussen de Congolese steden Butembo en Goma. Buitenland
De chauffeur van een motortaxi laat zijn handen wassen bij een ebolacontrolepost op de weg tussen de Congolese steden Butembo en Goma. | beeld afp / John Wessels
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft officieel de internationale medische noodtoestand afgekondigd voor de ziekte ebola die al elf maanden woedt in de Democratische Republiek Congo. Kon dat niet wat eerder? De stand van zaken in drie vragen.

Amsterdam

Ebola, daar waren we toch vanaf?

Een langzame, zelfs sluimerende uitbraak, wordt het wel genoemd. Al sinds augustus woedt de gevreesde bloederkoorts weer, in het noordoosten van de uitgestrekte Democratische Republiek Congo. Meer dan 1600 mensen zijn er inmiddels aan overleden, ongeveer twee derde van de ruim 2500 mensen die het virus opliepen.

Het lukt de gezondheidsautoriteiten maar niet de ziekte onder controle te krijgen. Vooral sinds april is de uitbraak verhevigd, met tientallen nieuwe gevallen per dag.

Ebola heeft in Congo dan ook de ideale voedingsbodem gevonden. Tiental …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?