Een jarig China en de bucketlist van Xi Jinping

Chinese militairen nemen deel aan een oefening voor de grote 1 oktoberparade in Peking om de 70e verjaardag van de Volksrepubliek China te vieren. Buitenland
Chinese militairen nemen deel aan een oefening voor de grote 1 oktoberparade in Peking om de 70e verjaardag van de Volksrepubliek China te vieren. | beeld afp / Wang Zhao
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De viering van de 70e verjaardag van de communistische Volksrepubliek China op 1 oktober staat in het teken van de 100e verjaardag, in 2049. Dan moet China wereldleider zijn, volgens het plan van president Xi Jinping. Dat zal veel douzheng, veel strijd betekenen, waarschuwt hij.

Peking

Het wordt een groot feest voor echte Chinese patriotten, als komende dinsdag in Peking de zeventigste verjaardag van de communistische Volksrepubliek China wordt gevierd. ‘Legioenen van enthousiaste patriotten’ zijn er al verrukt over, schrijft de regeringskrant Global Times.

In de grootste parade ooit in Peking, waaraan ruim 100.000 mensen zullen deelnemen, worden namelijk de nieuwste cadeaus voor het volk uitgepakt – nieuwe wapensystemen, die behoren bij ‘de meeste geavanceerde die de wereld ooit heeft gezien’.

Om de wereld niet te veel te laten schrikken van dit machtsvertoon, he …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?