De politicus Íñigo Errejón is in Spanje razend populair

Íñigo Errejón, de leider van de nieuwe linkse partij Más País: ‘De tegenstelling tussen nieuwe en oude politiek is niet meer actueel.’ Buitenland
Íñigo Errejón, de leider van de nieuwe linkse partij Más País: ‘De tegenstelling tussen nieuwe en oude politiek is niet meer actueel.’ | beeld epa / JuanJo Martin
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Spanjaarden moeten zondag opnieuw naar de stembus: de vierde keer in vier jaar tijd. De reden: linkse partijen komen maar niet tot een regering. Critici spreken van puberaal gedrag. De razendpopulaire politicus Íñigo Errejón is een nieuwe partij begonnen. Wat heeft hij de kiezer te bieden?

Madrid

Ooit, nog niet zo lang geleden, was Íñigo Errejón de beste vriend van Pablo Iglesias. Samen namen de twee politicologen het voortouw bij de oprichting van de Spaanse protestpartij Podemos. Iglesias werd partijleider, Errejón de ‘nummer twee’.

Toen kwam in 2016 het moment dat Podemos moest kiezen: een regering van de sociaaldemocratische PSOE mogelijk maken of niet? Iglesias was tegen, Errejón voor. Het was het begin van een verwijdering die mettertijd steeds groter werd. In 2017 werd Irene Montero, de vriendin van Pablo Iglesias, de nieuwe ‘nummer twee’ van Podemos.

De definitieve br …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?