De kritische tegenstem elimineren via een rechtszaak

<p>Activisten van Greenpeace protesteren in april 2017 in Zurich voor de bank Credit Suisse tegen financiering van een Amerikaanse oliepijpleiding.</p> Buitenland

Activisten van Greenpeace protesteren in april 2017 in Zurich voor de bank Credit Suisse tegen financiering van een Amerikaanse oliepijpleiding.

| beeld reuters
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Activisten en journalisten krijgen steeds vaker een rechtszaak aan hun broek. Grote bedrijven hebben met zulke langslepende, dure zaken meestal maar één doel lijkt het: de tegenstem monddood maken. ‘Het is gewoon juridisch pestgedrag.’

Honderden Amerikanen protesteerden begin 2016 tegen de bouw van een oliepijpleiding. De Dakota Access Pipeline, zoals de pijpleiding heet, zou het grondgebied en de drinkwaterbronnen van de inheemse bevolking in gevaar brengen. Verschillende organisaties, waaronder Greenpeace, steunden de protesten.

Het verzet mocht niet baten. Hoewel Barack Obama de aanleg van de pijpleiding stillegde vanwege de protesten, zorgde Donald Trump er vlak na zijn aantreden als president voor dat de leiding juist versneld werd aangelegd.

Toch hadden de betrokken oliebedrijven nog een rekening te vereffenen. In a …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?