Cuba, de dofgeworden ‘Parel van de Antillen’, krijgt nieuwe grondwet

Oude Amerikaanse auto’s rijden langs aanplakbiljetten in Havana waarop de Cubaanse regering haar burgers oproept te stemmen voor een nieuwe grondwet. Buitenland
Oude Amerikaanse auto’s rijden langs aanplakbiljetten in Havana waarop de Cubaanse regering haar burgers oproept te stemmen voor een nieuwe grondwet. | beeld afp / Yamil Lage
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De Cubanen mogen zich in een ­referendum uitspreken over een nieuwe grondwet, zestig jaar nadat Fidel Castro premier van Cuba werd. Maar de socialistische Revolutie blijft, al zijn er mensen die ‘hun hoofd in de wolken hebben verloren en zeggen dat er een meerpartijenstelsel moet komen’.

Havana

Nog een week, dan kunnen de ­Cubaanse burgers eindelijk kiezen voor een nieuwe grondwet. Die wordt ‘een Magna Carta voor het welzijn van allen. Cuba zal een beter land zijn, meer van deze tijd’, twitterde de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel deze week.

De uitslag van het referendum, dat op 24 februari wordt gehouden, staat voor hem al vast: ‘dan zullen we de grondwet hebben goedgekeurd’. Omdat het volgens Diaz-Canel gaat om ‘de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de waardigheid van Cuba en de Cubanen’.

Vandaag is het precies zestig jaar gel …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?