Christenen in Syrië hebben steun nodig

BEIROET - De christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten wordt serieus bedreigd, stelt scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk.

Christenen in Syrië moeten spirituele en financiële steun krijgen. Irak is al gevallen, veel christenen zijn vertrokken. Als ook Syrië valt en de christenen daar staan onder zware druk dan blijft alleen Libanon over als veilige plek voor christenen.

Plaisiers kerkgenootschap geeft al steun aan kerken in Syrië voor hulpverlening. Dat komt alle Syriërs ten goede, maar kerken moeten niet verlegen zijn zich ook specifiek op christenen te richten, zei Plaisier gisteren aan het einde van zijn bezoek aan een conferentie in Libanon over de aanwezigheid van christenen in het Midden-Oosten. Tientallen christenen uit de regio waren samengekomen en tientallen anderen van over de hele wereld betuigden hun steun.

Dat sluit aan bij een pleidooi van voorzitter Johny Messo van de Wereldfederatie van Arameeërs. In de wandelgangen van de conferentie liet hij weten dat noodhulp die de internationale gemeenschap verstrekt in Syrië en aan Syrische vluchtelingen, nauwelijks bij de christelijke minderheid terechtkomt. Hij lobbyde voor specifieke steun aan christenen.

Plaisier maakt zich zorgen over de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten. Zoveel christenen uit de regio hebben met vuur betoogd dat een vitale christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten voor de hele christenheid van belang is. We kunnen niet overschatten van welke spirituele betekenis het is, als die aanwezigheid wegvalt. Onze oudste broeder verdient steun. Als we daar onverschillig over zijn, zal dat impact hebben op ons, de jongere broer. Bovendien heeft het lot van de christenen ook te maken met de westerse politiek; daarmee is het automatisch onze zaak.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?