Luister naar

Britten onduidelijk over rampscenario's

Nieuws
Terwijl ambtenaren van team-EU en team-VK in Brussel onderhandelden, schetste de Britse minister van Financiën woensdag een horrorscenario in het geval van een harde Brexit. Maandag had premier May verklaard dat Londen werkt aan plannen voor een vertrek uit de EU met slaande deuren.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00
De Britse premier Theresa May zorgde voor commotie in het parlement door geen antwoord te geven op de vraag of ze bij een nieuw referendum voor de Brexit zou stemmen.
De Britse premier Theresa May zorgde voor commotie in het parlement door geen antwoord te geven op de vraag of ze bij een nieuw referendum voor de Brexit zou stemmen. ap / Matt Dunham

Brussel

De Brexiteers wonnen het EU-referendum met de belofte dat de Britse gezondheidszorg (NHS) er wekelijks miljoenen ponden zou bijkrijgen. Bijna anderhalf jaar later schetst minister Philip Hammond (Financiën) een heel andere werkelijkheid. ‘Elke pond die we moeten uitgeven aan een Brexit zonder een akkoord met de EU, kunnen we niet besteden aan de NHS, sociale voorzieningen, onderwijs en terugdringing van het begrotingstekort’, zei hij woensdag in het parlement. Naar schatting zal Londen tientallen miljarden ponden moeten vrijmaken om de schade van een no deal Brexit op te vangen.

Hammond vertelde wat er in het geval van bijvoorbeeld een Brexit zonder luchtvaartakkoord kan gebeuren: op 29 maart 2019 (de eerste dag dat het Verenigd Koninkrijk geen deel meer is van de EU) zal het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Europese luchthavens stilvallen.

moeizaam

Deze week vindt in Brussel de vijfde Brexit-onderhandelingsronde plaats tussen de EU en het VK. De vorige vier rondes verliepen zo moeizaam dat hardop wordt gespeculeerd over een no deal Brexit. Maandag deed premier Theresa May dit in het parlement: haar kabinet werkt ook aan de voorbereidingen van een Brexit zonder bijvoorbeeld een handelsakkoord. Na deze opmerkingen van May werd gesuggereerd dat ze zo de EU-onderhandelaars in Brussel onder druk wil zetten. Want een no deal Brexit zal ook de economie aan deze kant van Het Kanaal treffen.

Des opmerkelijker is het dat Hammond woensdag in het parlement zei vooralsnog geen cent in de voorbereidingen van een akkoordloze Brexit te steken. De minister wil dit pas doen als het echt onontkoombaar is; zo moet de Britse economie tegen onnodige schade worden beschermd.

Welke Britse strategie achter deze uiteenlopende standpunten van May en Hammond steekt, is onduidelijk. Waar May Brussel onder druk lijkt te zetten, kan de positie van Hammond door de EU als teken van zwakte worden opgevat. Of leggen de verschillende uitspraken simpelweg de onenigheid binnen de Britse regering bloot?

commotie

Voor de Europese onderhandelaars in Brussel zijn deze uiteenlopende ­signalen vanuit Londen lastig. Hoe sterk staat May? Wordt een eventueel onderhandelingsresultaat met haar wel door het volledige kabinet gedragen?

Over de positie van May ontstond dinsdagavond in het VK veel rumoer. Tijdens een live interview met radiozender LBC ontweek ze het antwoord op de vraag of ze bij een nieuw EU-referendum vóór de Brexit zou stemmen (vorig jaar juni stemde ze tegen). ‘Er is geen nieuw referendum’, zei ze.

Woensdag werd de premier in het Britse parlement ter verantwoording geroepen. ‘Er is geen tweede referendum’, herhaalde ze. Deze reactie leidde tot commotie. ‘De Britse bevolking heeft gesproken en het Verenigd Koninkrijk zal de EU op 29 maart 2019 verlaten’, reageerde May. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.