Britse premier May behoudt vertrouwen van partijleden

De Britse premier May kan aanblijven als partijleider en premier, en zij kan het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU blijven leiden. Maar het is nog onzeker hoe het verder gaat met de onderhandelingen over de brexit. Buitenland
De Britse premier May kan aanblijven als partijleider en premier, en zij kan het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU blijven leiden. Maar het is nog onzeker hoe het verder gaat met de onderhandelingen over de brexit. | beeld afp / Daniël Leal-Olivas
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De Britse premier Theresa May heeft woensdagavond een motie van wantrouwen overleefd. Deze was door kritische partijgenoten in het Lagerhuis in stemming gebracht.

Londen

Dit betekent dat May het omstreden vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie blijft leiden. De fractie van de Conservatieve Partij heeft 317 leden. Tweehonderd stemden in een geheim beraad voor het aanblijven van May als partijleider en premier, zo werd onder gejuich bekendgemaakt. 117 wilden haar weg hebben.

Dit is een ruime overwinning voor de premier. Maar de groep tegenstanders blijkt wel groter dan tot nu toe werd aangenomen. De schattingen liepen de afgelopen weken uiteen van tachtig tot honderd parlementsleden.

Een van May’s felste tegenstanders, partijgenoot …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?