Britse christenen leven tussen hoop en vrees over Brexit

Brexit-aanhangers voeren actie in Londen. De Britse kerkelijke top is net zo verdeeld over het referendum als het gewone volk. ‘Het referendum laat zien wat voor land we willen zijn’, meent de anglicaanse kerkleider Justin Welby. Buitenland
Brexit-aanhangers voeren actie in Londen. De Britse kerkelijke top is net zo verdeeld over het referendum als het gewone volk. ‘Het referendum laat zien wat voor land we willen zijn’, meent de anglicaanse kerkleider Justin Welby. | beeld ap / Matt Dunham
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Zelfs kerkelijk leiders hebben hun neutraliteit over Brexit opgegeven. Naarmate 23 juni dichterbij komt als het uur van de waarheid over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, lopen de emoties op.

Londen

‘Het kon weleens de belangrijkste politieke beslissing van de huidige Britse generatie worden’, meent de christelijke politiek commentator Martyn Eden. Hij is bezorgd over de groeiende verwarring en boosheid bij het publiek. De moord op politica Jo Cox verwart de Britten nog meer.

Christelijke stemmers raadt hij aan zich ‘bedachtzaam en in gebed’ voor te bereiden op hun keuze bij het referendum komende donderdag. Want zowel het Blijf- als het Brexit-kamp spuit volgens hem zo veel ‘propaganda’ dat de gewone burgers het zicht kwijtraken op waar het werkelijk om draait.

geen hotline

Dit is 6% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?