‘Bij uitstel brexit moet Verenigd Koninkrijk meedoen aan Europese verkiezingen’

<p><span>Een videobeeld van de Britse parlementaire opnamedienst, waarop te zien is dat premier Theresa May het parlement toespreekt nadat ze de tweede belangrijke stemming in het Lagerhuis heeft verloren.</span></p> Buitenland

Een videobeeld van de Britse parlementaire opnamedienst, waarop te zien is dat premier Theresa May het parlement toespreekt nadat ze de tweede belangrijke stemming in het Lagerhuis heeft verloren.

| beeld afp
Als het Verenigd Koninkrijk de brexit uitstelt en na 1 juli nog lid is van de Europese Unie, dan moet het land eind mei toch meedoen met de verkiezingen voor het Europees Parlement. Organiseert de regering-May dit niet, dan komen er geen Britse vertegenwoordigers in het nieuwe parlement en overtreedt Londen het EU-verdrag.

Straatsburg

‘Blijft de Britse regering in dit scenario in gebreke, dan onthoudt ze de bevolking de mogelijkheid gebruik te maken van haar democratisch recht om als EU-burgers deel te nemen aan Europese verkiezingen’, zegt een woordvoerder van het Europees Parlement.

Omdat de Britten twee jaar geleden aangaven op 29 maart 2019 de EU te willen verlaten, doet het Verenigd Koninkrijk logischerwijs niet mee met de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei.

Vanavond stemt het Britse Lagerhuis over een zogenoemde no deal-brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken met Brussel op 29 maar …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?