Balkan houdt Griekse grens op slot

Vluchtelingen uit Irak houden zich bij het Griekse dorp Idomeni warm met een vuurtje, in afwachting tot zij toestemming krijgen de Grieks-Macedonische grens over te steken. Buitenland
Vluchtelingen uit Irak houden zich bij het Griekse dorp Idomeni warm met een vuurtje, in afwachting tot zij toestemming krijgen de Grieks-Macedonische grens over te steken. | beeld ap / Petros Giannakouris
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Oostenrijk en de westelijke Balkanlanden trekken zich niets aan van de harde Brusselse kritiek op hun beleid vluchtelingen aan de grens tegen te houden waardoor Griekenland één groot opvangkamp wordt.

Brussel

EU-president Tusk waarschuwde woensdag dat de Europese Unie in ‘een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis’ is beland.

Tusk verklaarde in het Europees Parlement dat de lidstaten niet passief mogen toekijken hoe de Schengenzone uit elkaar wordt gescheurd. ‘We moeten investeren in Schengen, niet in haar ondergang.’ Voorzitter Juncker van de Europese Commissie sprak over een ‘juridisch dispuut’ met Wenen. Vandaag proberen de Europese justitieministers de groeiende irritatie en verdeeldheid tussen de lidstaten te bezweren.

De oproepen van Tusk en Juncker waren woensdag voor …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?