‘Assad gebruikt weer chloorgas’

Op door rebellen verspreide foto’s is te zien hoe inwoners van Aleppo in het ziekenhuis zuurstof toegediend krijgen. Volgens reddingswerkers hadden zeker honderd mensen ademhalingsproblemen na een aanval met chloorgas. Buitenland
Op door rebellen verspreide foto’s is te zien hoe inwoners van Aleppo in het ziekenhuis zuurstof toegediend krijgen. Volgens reddingswerkers hadden zeker honderd mensen ademhalingsproblemen na een aanval met chloorgas. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Alles wijst erop dat de Syrische president Assad dinsdag voor de tweede keer in een maand tijd bombardementen met chloorgas heeft uitgevoerd op een woonwijk in Aleppo.

Beiroet

Dat gebeurt een week nadat de Verenigde Naties (VN) hebben vastgesteld dat Assad de afgelopen twee jaar, tegen alle internationale afspraken in, chemische wapens heeft gebruikt.

De chemische wapens van Assad zijn drie jaar geleden onder grote internationale druk opgespoord en vernietigd. Maar de VN-controleurs ­moesten zijn chloorgas indertijd ongemoeid laten. Chloorgas, dat in kleine hoeveelheden benauwdheid veroorzaakt en in hoge concentraties dodelijk is, is namelijk geen verboden product. Het mag alleen niet als oorlogswapen worden ingezet.

Volgens strijders, reddingswerkers en …
Dit is 11% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?