Alaska telt elanden met pijltjes

<p>Een vrouw loopt langs een eland in de stad Anchorage. De meeste bewoners delen de leefruimte zonder gemor met de dieren.</p> Buitenland

Een vrouw loopt langs een eland in de stad Anchorage. De meeste bewoners delen de leefruimte zonder gemor met de dieren.

| beeld ap / Dan Joling
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Elanden gedijen goed in Anchorage, de grootste stad van Alaska. Ze hebben weinig te vrezen van natuurlijke vijanden als wolven of beren. Maar om een nauwkeurig beeld te krijgen van het aantal ‘stadselanden’, moeten wildlife biologen zich in bochten wringen.

Anchorage

Om erachter te komen hoeveel exemplaren van het grootste hert in Alaska rondtrekken, worden gewoonlijk foto’s vanuit de lucht gemaakt. Als er sneeuw ligt, kunnen spotters vanuit laagvliegende vliegtuigen onderscheid maken tussen een mannelijke eland met gewei en koeien zonder. Maar vliegvoorschriften van de internationale luchthaven van Anchorage verbieden zulke onderzoeksvluchten.

Als reactie op die beperking experimenteert het deelstaatministerie van Visserij en Wild in Alaska nu met een nieuwe methode voor het elandenonderzoek. Biologen vroegen in februari de inwoners van de …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?