Achteloos spreken over omvolking: de witte Europeaan gaat eraan

In september 2015 trok een stroom van migranten door Midden-Europa. Deze foto is gemaakt in Hongarije, waar vluchtelingen van het station Hegyeshalom richting de Oostenrijkse grens lopen. Buitenland
In september 2015 trok een stroom van migranten door Midden-Europa. Deze foto is gemaakt in Hongarije, waar vluchtelingen van het station Hegyeshalom richting de Oostenrijkse grens lopen. | beeld afp / Vladimir Simicek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Er is een plan om de witte bevolking van Europa te vervangen door niet-Westerse immigranten. Rechtse partijen in Europa noemen dit omvolking. Deze theorie heeft moorden op haar geweten, maar sommige politici blijven het omstreden woord gebruiken.

Op 10 augustus stapt Philip Manshaus een islamitisch centrum in het Noorse Baerum binnen. De 21-jarige Noor draagt verschillende vuurwapens, maar voordat hij kan gaan moorden, wordt hij overmeesterd. De politie pakt hem op en al snel wordt Manshaus verdacht van racistische motieven. Hij liet zich inspireren door het geloof in omvolking, meent justitie.

De aanhangers van de omvolkingstheorie geloven dat er een plan is om – via niet-Westerse migranten en vluchtelingen – de witte bevolking van Europa te vervangen.

‘Deze term is de afgelopen twee, drie decennia in extreemrechtse …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?