Abe op koers om leger Japan te erkennen

Premier Shinzo Abe bedankt voor het applaus dat hij donderdag kreeg, na zijn zege in de leiderschapsverkiezingen binnen zijn Liberaal Democratische Partij. Buitenland
Premier Shinzo Abe bedankt voor het applaus dat hij donderdag kreeg, na zijn zege in de leiderschapsverkiezingen binnen zijn Liberaal Democratische Partij. | beeld ap / Koji Sasahara
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag een leiderschapsverkiezing in zijn partij met ruime cijfers gewonnen. Voor Abe ligt nu de weg open om de langstzittende premier van Japan te worden en een omstreden grondwetswijziging in stemming te brengen.

Tokio

Dankzij zijn overwinning van donderdag kan Shinzo Abe nog zeker drie jaar premier blijven namens de regeringspartij, de conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP). Abe versloeg partijgenoot Shigeru Ishiba (61), een populaire minister en LDP-veteraan.

Abe kreeg bijna 70 procent van de stemmen, die werden uitgebracht door zowel zittende parlementariërs als regionale partijleden. Vooral onder de leden bleek het een spannende race, waarbij Abe een nipte meerderheid haalde van 55 procent.

De premier, die vrijdag 64 wordt, is bijna 2500 dagen aan de macht. Hij werd in 2006 de jongste …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?