Op het spoor naar en van China is het dankzij corona drukker dan ooit
De wereldeconomie sputtert en de wereldhandel zit in het slop, maar op de spoorlijnen tussen China en Europa is het drukker dan ooit. De spoorverbindingen van het Chinese Belt and Road Initiative zijn daarmee de onverwachte winnaar van de COVID-19-pandemie.
- Leen Vervaeke / vk aangepast 9 oktober 2020 09:34

De eerste trein uit China met containers voor de Rotterdamse haven is aangekomen op het rangerterrein Kijfhoek. De trein is op 5 juli uit Kumming vertrokken.
(beeld anp / Robin van Lonkhuijsen)Peking
In de eerste zeven maanden van dit jaar reden er 6.354 goederentreinen langs de Nieuwe Zijderoute, 41 procent meer dan vorig jaar. Afgelopen zomer stond er zelfs file. ‘Heel vorig jaar hadden wij tweeduizend treinen, nu zaten we na een halfjaar al aan vijftienhonderd’, zegt Abby Li, manager van het International Trade and Logistics Park in Xi’an, dat de treinverbindingen vanuit de Centraal-Chinese stad uitbaat.
Van alle Chinese treinterminals heeft Xi’an het meest van de pandemie geprofiteerd. ‘We hebben nu twee treinen per dag naar Europa, en vijf per week ervandaan. Dat is de helft meer dan vorig jaar.’
Dat het treintransport groeit tijdens een economische crisis is opmerkelijk, maar ook perfect te verklaren. China heeft zijn grenz..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .