Luister naar

Trump trekt de VS officieel terug uit de WHO. Of dat hem helpt in de verkiezingen, is verre van zeker

Analyse
President Trump heeft met een brief aan de Verenigde Naties officieel het vertrek van Amerika uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangekondigd. De Senaat kreeg het terloops te horen en is niet blij.
Jan van Benthem
woensdag 8 juli 2020 om 21:23
Aanhangers luisteren naar president Trump tijdens de bijeenkomst bij Mount Rushmore op 3 juli, voorafgaand aan Onafhankelijkheidsdag. De ongeveer 7500 aanwezigen droegen nauwelijks mondkapjes en hielden geen afstand van elkaar. 'Voorbij onverantwoordelijk', noemden artsen het optreden van de president.
Aanhangers luisteren naar president Trump tijdens de bijeenkomst bij Mount Rushmore op 3 juli, voorafgaand aan Onafhankelijkheidsdag. De ongeveer 7500 aanwezigen droegen nauwelijks mondkapjes en hielden geen afstand van elkaar. 'Voorbij onverantwoordelijk', noemden artsen het optreden van de president. beeld AFP / Saul Loeb

Washington

‘Dit zal Amerikaanse levens of de Amerikaanse belangen niet beschermen.’ Zo reageerde senator Bob Menendez op het berichtje dat de senatoren uit het Witte Huis kregen. ‘De aankondiging van de terugtrekking van de VS, effectief op 6 juli 2021, is voorgelegd aan de VN-secretaris-generaal’, zo is de korte reactie die het Witte Huis ook gaf aan media als Newsmax, dat meteen om een bevestiging vroeg.

‘Dat midden in een pandemie’, briest Menendez. ‘Trumps antwoord op COVID chaotisch en onsamenhangend te noemen, dekt de lading niet. Dit laat de Amerikanen ziek en alleen achter.’

Trump heeft er tegenover de VN ook niet veel woorden aan gewijd, lieten medewerkers van het Witte Huis aan CNN weten. ‘Het besluit werd aangekondigd in een erg korte brief.’

De achtergrond van het besluit is een uitgebreidere brief die Trump op 18 mei al aan WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus had gestuurd. In die brief zette Trump alle lof van WHO richting China op een rijtje, naast de werkelijke situatie van dat moment. Trump dreigde dat, als de WHO niet binnen een maand ‘duidelijke en belangrijke verbeteringen’ zou doorvoeren om onafhankelijker van China te worden, de terugtrekking van de VS permanent zou worden.

Die druk had effect. De WHO stemde diezelfde dag in met een onafhankelijk onderzoek naar het eigen optreden, ook na stevige druk van Australië en Europese landen. Midden juni zei de WHO-directeur voor noodprogramma’s Mike Ryan dat de nieuwe besmettingen die toen in China waren begonnen, ‘zorgvuldig, systematisch en volledig’ moeten worden onderzocht. Eind deze week reizen internationale deskundigen daarom naar China.

niet voldoende

Voor Trump is dat niet voldoende. De vraag is wat wel voldoende zou zijn geweest. Al op 29 mei, op de dag dat een VS-delegatie in Genève overleg met de WHO voerde, zei Trump dat hij ‘de VS uit de WHO zou halen’ als was het land daar in gevaar. Volgens Trump was de foute informatie uit China via de WHO een belangrijke oorzaak voor de toen al ruim 100.000 Amerikaanse doden aan corona. Maar de echte reden was die van controle. ’China heeft volledige controle over de WHO, hoewel het maar veertig miljoen dollar per jaar eraan bijdraagt, vergeleken met de 450 miljoen die de VS betalen.’

Met die twee stellingen van Trump was het vertrek van de VS zeker. Het is nu voor hem van belang, omdat de corona-uitbraak in de VS steeds ernstiger vormen aanneemt. De VS tellen inmiddels drie miljoen bevestigde gevallen en ruim 130.000 doden. Het optreden van de president in de coronacrisis is door artsen zelfs ‘voorbij onverantwoordelijk’ genoemd.

Of het besluit van Trump om uit de WHO te stappen hem zal helpen in de verkiezingen, is verre van zeker. Zijn tegenstander Joe Biden haakte er onmiddellijk op in. ‘Op mijn eerste dag als president zal ik me weer bij de WHO voegen en ons leiderschap op het wereldtoneel herstellen’, twitterde Biden.

Dat sluit aan bij wat bezorgde Republikeinse senatoren zeggen, zoals de voorzitter van de Senaatscommissie voor gezondheidszorg, Lamar Alexander. Hij is het oneens met Trumps besluit: ‘Als de regering specifieke aanbevelingen voor hervormingen voor de WHO heeft, zou het die aan het Congres moeten voorleggen en dan kunnen we er samen aan werken dat die ook gebeuren.’

Daarin schuilt het woord dat hèt politieke probleem voor Trump is: samen. Biden heeft dat gezien en weet het steeds beter tegen hem te gebruiken. Trumps besluit om uit de Wereldgezondheidsorganisatie te stappen kan daarom voor hem politiek wel eens erg ongezond blijken te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.