Luister naar

Indiase influencers komen in opstand tegen TikTok-verbod

Nieuws
Nu India 59 populaire apps (die zijn gemaakt in China) aan banden heeft gelegd, sporen Indiase TikTok-influencers hun fans aan hen te volgen op andere socialemediakanalen.
woensdag 1 juli 2020 om 21:13 aangepast 13:13
India verbiedt 59 populaire apps die in China zijn gemaakt.
India verbiedt 59 populaire apps die in China zijn gemaakt. beeld afp / Prakash Singh

New Delhi

Het was een fulltime baan voor Geet, die met haar miljoenen volgers ook wel bekendstaat als een van de TikTok-sterren van India. Maar sinds het Aziatische land het socialemediaplatform TikTok in de ban heeft gedaan, mag de voormalige advocaat niet langer gebruikmaken van haar account. Paniek brak uit onder fans die afhankelijk waren van haar taalles, relatieadvies en peptalks. Ze vragen zich af hoe ze nu nog Engels kunnen leren of wie hen komt motiveren. ‘Ik was compleet overrompeld toen het nieuws naar buiten kwam. Ik bedoel, dit is nu mijn leven’, vertelde Geet aan de BBC.

De TikTok-ster had de beslissing van India om tientallen apps, die zijn gemaakt in China, in de ban te doen, niet zien aankomen. TikTok heeft zo’n 200 miljoen gebruikers in India. De helft daarvan is regelmatig actief op het sociale medium. Ook WeChat, de Chinese vorm van WhatsApp, mag niet meer worden gebruikt. Volgens India is die beslissing nodig ‘omdat die apps een gevaar vormden voor het land’. Eerder deze maand liepen spanningen tussen India en China op over een grensconflict, waarbij zeker twintig Indiase soldaten zijn omgekomen.

Nadat het nieuws over het verbod op de apps naar buiten kwam, besloten TikTok-influencers in het land aandacht te vragen voor de situatie op Instagram en YouTube, en vroegen fans hen te (blijven) volgen via andere kanalen. Mensen die het wel eens waren met het besluit van de regering, maakten afscheidsvideo’s onder de hashtag #ByeTikTok, waarna ze beloofden hun account te verwijderen. Sommige influencers zien deze beslissing als een kans om eigen apps te ontwikkelen, en roepen de regering op om alternatieven beschikbaar te stellen. Hoe het verbod zal worden gehandhaafd en hoe lang dat geldig zal zijn, is nog onduidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meer Oekraïense activiteit aan front bij Donetsk, maar begin tegenoffensief is nog niet aan te wijzen

Volgens Rusland probeert Oekraïne een doorbraak te forceren aan het front bij Donetsk. Een grootschalig offensief zou daarbij zijn afgeslagen, meldt het Russische ministerie van Defensie.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?