Luister naar

Wereldwijd meer huiselijk geweld sinds pandemie

Nieuws
In verschillende landen ontstaan nieuwe initiatieven om huiselijk geweld tegen te gaan. Nu mensen zo veel mogelijk binnen moeten blijven, krijgen burgers wereldwijd meer te maken met fysiek en mentaal geweld.
donderdag 23 april 2020 om 21:11 aangepast 15:24
Afbeelding
beeld afp / Patrick Baz

Amersfoort

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus kampen landen wereldwijd met een toename in huiselijk geweld, meldden de Verenigde Naties eerder deze maand. VN Secretaris-Generaal António Guterres riep overheden op om ‘de veiligheid van vrouwen tijdens de pandemie te waarborgen’. Ook WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak van een verhoogd aantal meldingen van huiselijk geweld sinds het begin van de virusuitbraak. Hij riep slachtoffers van huiselijk geweld op te praten met familieleden en vrienden voor steun, en verwees naar hulplijnen en lokale diensten.

Volgens de VN is er in Libanon en Maleisië twee keer zo vaak gebeld naar hulplijnen, sinds het coronavirus om zich heen grijpt. In China zou het aantal meldingen zijn verdrievoudigd en in Australië is in vijf jaar tijd nog niet zó vaak via Google gezocht naar ‘hulp bij huiselijk geweld’. Het gaat niet alleen om fysiek geweld. ‘Wat ook vaak voorkomt, is dat het mensen thuis wordt verboden om zich met vrienden, familie of werk bezig te houden, dat ze steeds tot in detail worden gecontroleerd en worden weerhouden van basisbehoeften zoals voedsel, kleding en sanitaire voorzieningen’, meldt The New York Times.

Doordat het coronavirus de positie van hulporganisaties verzwakt, zullen er minder cijfers en gegevens kunnen worden verzameld, melden de Verenigde Naties. ‘Instellingen staan al zwaar onder druk door de eisen die aan de pandemie worden gesteld.’ Guterres heeft overheden onder meer gevraagd te investeren in online hulpdiensten en bewustwordingscampagnes. Meerdere landen treffen nu extra of andere maatregelen om huiselijk geweld tegen te gaan.

Nederland

Het Nederlandse kabinet is begonnen met een voorlichtingscampagne voor slachtoffers en betrokkenen, om toename in huiselijk geweld te voorkomen. Mensen in het onderwijs en bijvoorbeeld jeugdbescherming hebben richtlijnen gekregen hoe ze signalen van geweld achter de voordeur kunnen herkennen.

Japan

De Japanse minister Seiko Hashimoto heeft een nieuwe hulplijn gelanceerd, speciaal voor slachtoffers van huiselijk geweld. Die is vanaf volgende week 24 uur per dag te bereiken en maakt gebruik van meerdere talen, zoals het Thai, Koreaans en Vietnamees. Hoewel er in Japan geen officiële cijfers zijn over een recente toename van huiselijk geweld, krijgen deskundigen meer meldingen binnen en schrijven kranten nu vaker over incidenten. De regering wil ook meer geld beschikbaar stellen voor steungroepen en opvangcentra.

Frankrijk

Huiselijk geweld in Frankrijk is met meer dan 30 procent gestegen, sinds het land te maken kreeg met een lockdown, melden autoriteiten. De regering stelt hotelkamers beschikbaar voor slachtoffers. In de buurt van supermarkten zijn hulpcentra opgezet. Apotheken worden ook ingezet en werken met het codewoord ‘mondkapje 19’. Slachtoffers die hulp willen, kunnen dat woord laten vallen in een apotheek, zodat medewerkers contact kunnen opnemen met autoriteiten. Dat initiatief is ontstaan op de Canarische Eilanden (Spanje).

India

De Nationale Commissie voor Vrouwen in India heeft 587 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd tussen 23 maart en 16 april, aanzienlijk meer dan de 396 gemelde gevallen tussen 27 februari en 22 maart. Een op de zes mensen die een melding hebben gedaan, heeft gebruikgemaakt van een WhatsApp-nummer dat nu opnieuw in gebruik is voor hulp. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.