Hongaarse regering verdedigt noodwet ondanks felle kritiek

Het gaat volgens hem om ‘slechts één gelimiteerde bevoegdheid. Het mandaat geeft de regering enkel de mogelijkheid tot het nemen van noodzakelijke en proportionele maatregelen om het coronavirus te bestrijden.’ Die hebben alleen betrekking op volksgezondheid en de economie, stelt Kocsis.
‘De autoriteiten blijven opereren binnen juridische kaders. De grondwet en het Constitutioneel Hof – in de Nederlandse rechtsorde een onbekend instituut – blijven van kracht en actief. Het gaat om speciale, tijdelijke regelgeving. Die tast het parlement niet aan. Integendeel, het parlement verkrijgt de uitdrukkelijke bevoegdheid om het mandaat van de regering op elk mogelijk moment te wijzigen of in te trekken. Alleen de tussentijdse verkiezingen kunnen vanwege COVID-19 worden uitgesteld. In Hongarije wordt dus niet getornd aan de rechtsstaat.’
De ‘corona beschermingswet’ kreeg in maart niet de benodigde vier vijfde van het aantal zetels in het Hongaarse parlement, maar kon later toch van kracht worden omdat in de tweede lezing twee derde volstond. De Hongaarse regeringspartij Fidesz kon zo de volmacht binnenhalen. De absolute meerderheid van Fidesz wreekt zich ook in het benoemingsbeleid bij rechtsinstanties en de mediaraad, waar de oppositie nauwelijks of geen invloed heeft.
commotie
In de bestuurslagen van de Europese Unie is commotie over Hongarije omdat premier Viktor Orbán met de wet in feite onbeperkte volmachten zou hebben, niet begrensd in tijd en ruimte. De ChristenUnie wil daarom met andere partijen af van Fidesz in de Europese Volkspartij.
Zaterdag leverde ook CDA-Europarlementariër Esther de Lange felle kritiek, met name op het ontbreken van een eindpunt aan de noodtoestand en het strafbaar stellen van nepnieuws, per geval te definiëren door de overheid. Ze wil de artikel 7-procedure in werking stellen die het Hongaarse stemrecht in de EU opschort.
Ambassadeur Kocsis bestrijdt dat het leveren van kritiek strafbaar wordt in Hongarije. ‘Dat is niet zo. De noodwet bevat enkel een tijdelijke uitbreiding van het Wetboek van Strafrecht omtrent angst zaaien. En dan nog is het aan de Hongaarse regering aan te tonen dat de desinformatie – in lijn met de definitie van de Europese Commissie – bewust gecreëerd of verspreid wordt voor een groot publiek, met als doel de overheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19 te belemmeren. Communicatie in de privésfeer is dus níét strafbaar en meningen, hoe kritisch ook jegens de regering, vallen ook niet onder de strekking van de noodwet.’ <