Luister naar

Hongaarse regering verdedigt noodwet ondanks felle kritiek

Nieuws
De nieuwe noodwet tornt niet aan de rechtsstaat in Hongarije. Dat stelt András Kocsis, de Hongaarse ambassadeur in Nederland, ondanks felle kritiek.
Herman Veenhof
maandag 6 april 2020 om 19:12
Het straatbeeld op de toeristische Lanchid-brug in Boedapest.
Het straatbeeld op de toeristische Lanchid-brug in Boedapest. beeld afp

Het gaat volgens hem om ‘slechts één gelimiteerde bevoegdheid. Het mandaat geeft de regering enkel de mogelijkheid tot het nemen van noodzakelijke en proportionele maatregelen om het coronavirus te bestrijden.’ Die hebben alleen betrekking op volksgezondheid en de economie, stelt Kocsis.

‘De autoriteiten blijven opereren binnen juridische kaders. De grondwet en het Constitutioneel Hof – in de Nederlandse rechtsorde een onbekend instituut – blijven van kracht en actief. Het gaat om speciale, tijdelijke regelgeving. Die tast het parlement niet aan. Integendeel, het parlement verkrijgt de uitdrukkelijke bevoegdheid om het mandaat van de regering op elk mogelijk moment te wijzigen of in te trekken. Alleen de tussentijdse verkiezingen kunnen vanwege COVID-19 worden uitgesteld. In Hongarije wordt dus niet getornd aan de rechtsstaat.’

De ‘corona beschermingswet’ kreeg in maart niet de benodigde vier vijfde van het aantal zetels in het Hongaarse parlement, maar kon later toch van kracht worden omdat in de tweede lezing twee derde volstond. De Hongaarse regeringspartij Fidesz kon zo de volmacht binnenhalen. De absolute meerderheid van Fidesz wreekt zich ook in het benoemingsbeleid bij rechtsinstanties en de mediaraad, waar de oppositie nauwelijks of geen invloed heeft.

commotie

In de bestuurslagen van de Europese Unie is commotie over Hongarije omdat premier Viktor Orbán met de wet in feite onbeperkte volmachten zou hebben, niet begrensd in tijd en ruimte. De ChristenUnie wil daarom met andere partijen af van Fidesz in de Europese Volkspartij.

Zaterdag leverde ook CDA-Europarlementariër Esther de Lange felle kritiek, met name op het ontbreken van een eindpunt aan de noodtoestand en het strafbaar stellen van nepnieuws, per geval te definiëren door de overheid. Ze wil de artikel 7-procedure in werking stellen die het Hongaarse stemrecht in de EU opschort.

Ambassadeur Kocsis bestrijdt dat het leveren van kritiek strafbaar wordt in Hongarije. ‘Dat is niet zo. De noodwet bevat enkel een tijdelijke uitbreiding van het Wetboek van Strafrecht omtrent angst zaaien. En dan nog is het aan de Hongaarse regering aan te tonen dat de desinformatie – in lijn met de definitie van de Europese Commissie – bewust gecreëerd of verspreid wordt voor een groot publiek, met als doel de overheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19 te belemmeren. Communicatie in de privésfeer is dus níét strafbaar en meningen, hoe kritisch ook jegens de regering, vallen ook niet onder de strekking van de noodwet.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.

Afbeelding

Krijgsmacht Nederland en Duitsland meer verweven: 'Het maakt ons gezamenlijk sterker'

De laatste van de drie brigades van de Koninklijke Landmacht komt donderdag onder Duits bevel. Met de integratie van de 13e brigade uit Oirschot wordt een volgende stap gezet. ‘Samen kunnen we meer.’

Afbeelding

Is laks klimaatbeleid een schending van mensenrechten? Het Europees Hof is aan zet

De potentiële gevolgen van klimaatverandering zijn bekend, aan overheden de taak om in te grijpen. Maar wanneer een overheid dit onvoldoende doet, komt dat dan neer op een schending van mensenrechten?

Afbeelding

Green Deal nog meer onder druk

Het lot van de traditionele verbrandingsmotor vanaf 2035 werd afgelopen week binnen de EU bezegeld.

Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.