Israël weert toeristen om coronavirus - het land gaat aanzienlijk verder dan de meeste landen

Den Haag
Israël sluit voor steeds meer internationale toeristen de grenzen. Sinds vrijdag worden Fransen, Duitsers, Zwitsers, Spanjaarden en Oostenrijkers de toegang geweigerd. Wie vanuit deze landen vliegt mag, eenmaal aangekomen, het Israëlische vliegveld niet verlaten en wordt teruggestuurd, schrijft het Israëlische ministerie van Gezondheid op zijn website. Veel luchtvaartmaatschappijen uit die landen besloten hierop hun vluchten naar Israël in ieder geval tot eind maart te annuleren.
De enige reizigers uit bovenstaande landen die toch naar Israël willen, moeten na inreis vrijwillig veertien dagen in quarantaine blijven én moeten kunnen aantonen dat in een privéverblijf te gaan doen. Dezelfde regeling geldt eveneens voor Israëlische staatsburgers die recent in een van deze landen zijn geweest.
Met deze maatregelen gaat Israël aanzienlijk verder dan de meeste landen. Eind februari plaatste Israël al veel Aziatische landen en Italië op de zwarte lijst, gebieden waar de uitbraak van het coronavirus het hevigst is. Nederlandse reizigers mogen voorlopig het land nog binnen, maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd. Sinds vrijdag zijn er immers meer Nederlanders dan Oostenrijkers, die Israël dus al niet meer in komen, besmet met het virus.
goede hoop
Toch heeft Jan van den Bosch, directeur van de christelijke reisorganisatie Beter-uit, goede hoop dat Nederland voorlopig ontkomt aan de Israëlische maatregelen. ‘Wij hebben nauw contact met de ambassades en onze mensen in Israël. Vanochtend is er een grote groep van 45 mensen vertrokken naar Israël. Die blijven twee weken. Vanuit Israël zijn daar geen vragen over gesteld.’
Waarom Nederland een andere behandeling dan bijvoorbeeld Oostenrijk krijgt, durft Van den Bosch niet met zekerheid te zeggen. ‘Maar Nederland is een belangrijke partner voor ze. Ik heb het idee dat Israël ook kijkt naar bronnen van inkomsten. Nederland brengt veel geld in het laatje.’ Uit cijfers van het Israëlische Centrale Bureau voor de Statistiek blijkt inderdaad dat de afgelopen jaren meer Nederlanders dan Oostenrijkers en Spanjaarden het land bezochten. Wel legt Nederland het cijfermatig af tegen andere ‘geschorste’, en veel grotere landen als Duitsland en Frankrijk.
Beter-uit bekijkt de situatie ‘van uur tot uur’, maar voorlopig gaan alle reizen door, zegt Van den Bosch, terwijl hij in een vliegtuig naar New York zit. ‘Zolang er geen negatief reisadvies vanuit de Nederlandse overheid komt, gaan wij door. We hebben ook nog geen annuleringen van mensen zelf gehad. Vaak is een reis naar Israël een pelgrimage. Die zeg je niet zomaar af.’
annuleren
Mocht het echter toch zover komen, dan kunnen de Israëlische voorzorgsmaatregelen een financiële impact gaan krijgen op Nederlandse reizigers, die de afgelopen jaren in toenemende mate voor het Heilige Land kozen als vakantiebestemming (zie infographic).
Wie aan de grens geweigerd wordt, heeft in de meeste gevallen geen recht op een vergoeding, ook reizigers met een reis- en annuleringsverzekering. Op de website van verzekeringsvergelijker Independer staat een overzicht van wat verzekeraars uitkeren bij annulering van een reis door het coronavirus. ‘Als Israël jou weigert vanwege het virus, dan zullen verreweg de meeste verzekeraars dat niet vergoeden,’ zegt Bas Knopperts, reisverzekeringspecialist bij Independer. ‘De gemaakte kosten ben je dan kwijt. Mocht de Nederlandse overheid een negatief reisadvies geven over Israël, dan maakt dat waarschijnlijk geen verschil. Het verleden leert dat een negatief reisadvies niet gedekt wordt door verzekeraars.’ Het meest gunstige scenario voor reizigers is als luchtvaartmaatschappijen zelf besluiten om niet meer naar een land te vliegen en reeds geplande vluchten annuleren. Dan krijgen reizigers hun geld terug. Ook is het bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mogelijk om een ticket kosteloos om te boeken naar een andere bestemming.
UPDATE - maandag 9 maart 10.15 uur
Israël overweegt alle buitenlandse reizigers de toegang tot het land te weigeren, uit voorzorg voor besmettingen met het coronavirus. Alleen voor reizigers die kunnen bewijzen dat ze direct na aankomst in Israël twee weken in quarantaine gaan in een privéverblijf, zou een uitzondering gemaakt worden. Maandag neemt het land daar een beslissing over, maakte premier Netanyahu zondagavond bekend.
UPDATE II - maandag 9 maart 19.30 uur
Israël doet reizigers uit alle landen in de ban:
Geboortekerk in Bethlehem dicht
Na de eerste besmettingen met het coronavirus in het gebied, hebben Palestijnse autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen. Sinds donderdag is de Geboortekerk in Bethlehem, gebouwd op de exacte plaats waar Jezus geboren zou zijn, dicht voor bezoekers. Hoewel er met Pasen in aantocht vele tienduizenden pelgrims verwacht worden, blijft de kerk voor onbepaalde tijd gesloten. Het besluit van de autoriteiten is een klap voor het lokale toerisme. Ook andere kerken en moskeeën blijven tot nadere orde gesloten. In Israël blijft belangrijk religieus erfgoed, zoals het Tempelplein, voorlopig open voor bezoekers.
Idoed-reisleider: ‘belangrijkste is de rust bewaren’
Jan Boomker (59) uit Assen gaat maandag op pad met een groep van 44 reizigers. Het is een gemeentereis van de PKN in de Friese plaats Garyp. De reis wordt georganiseerd door Israël Idoed in Doetinchem. De naam Idoed betekent ‘bemoediging’. Boomker: ‘Momenteel staat Nederland niet op de lijst van landen van waaruit Israël momenteel even geen toeristen wil vanwege het coronavirus. In theorie kan dat natuurlijk veranderen. Maandagochtend om half een rijden wij met de bus naar Eindhoven. Ik verwacht dat Transavia dan de laatste stand van zaken heeft. Als het gaat, vliegen we. De kans dat de regels tijdens de vlucht veranderen, is klein.’ Boomker kreeg van niemand een afmelding. ‘Er zijn wel vragen, maar het enthousiasme is onverminderd groot. Het is een tiendaagse reis, die ook door Jordanië gaat, dat nog geen uitsluitingen heeft.’
Idoed organiseert veel reizen, ook voor jongeren en special interest groepen. Jo le Poole, eigenaar van Idoed, zit momenteel in Israël. Hij en zijn vrouw leiden een natuurreis en een trip in het voetspoor van de profeten. Dat gaat uitstekend. Boomker gaat ervan uit dat als Israël Nederlanders weert, het ministerie van Buitenlandse Zaken meteen een negatief reisadvies geeft. ‘Dan zijn de kosten voor iedereen, reizigers en touroperator, gedekt.’
Arjan van der Woerd gaat met twintig anderen uit Barneveld met Goed Idee naar Israël, twaalf nachten maar liefst: ‘Wij vliegen donderdag 14 uur vanaf Schiphol en zijn om half acht in Tel Aviv. Het moet gek gaan wil er tijdens die uren wat veranderen. Ik heb een doorlopende reis- en annuleringsverzekering en ga ervan uit dat het wordt gedekt als we onverhoopt niet het land in mogen. Onze appgroep maakt zich geen zorgen, we hebben er zin in.’
Petra Kok, woordvoerder van TUI, wil niet ingaan op ‘what if scenario’s’. ‘Wij houden goed contact met onze reizigers in Israël en hen die op het punt staan af te reizen. We hebben in Noord-Italië ook goede afspraken kunnen maken met reizigers.’
Het probleem bij overmachtssituaties is dat de regelgeving niet precies elke situatie dekt. Bovendien is er onlangs een nieuwe Europese wet op de reisovereenkomst van kracht geworden, maar ontbreekt daar nog jurisprudentie bij.


