WHO: risico verspreiding coronavirus ‘heel hoog’

Nieuws
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het verspreidingsrisico van het nieuwe coronavirus ‘heel hoog’ op een ‘globaal niveau’, maar spreekt niet van een pandemie.
anp
vrijdag 28 februari 2020 om 08:00 aangepast 07:27
De grensovergang naar Duitsland loopt dwars door een kantoorpand. In Herzogenrath is een geval van het coronavirus vastgesteld. Het Duitse plaatsje ligt ongeveer 2 kilometer van het Limburgse Kerkrade. ANP MARCEL VAN HOORN
De grensovergang naar Duitsland loopt dwars door een kantoorpand. In Herzogenrath is een geval van het coronavirus vastgesteld. Het Duitse plaatsje ligt ongeveer 2 kilometer van het Limburgse Kerkrade. ANP MARCEL VAN HOORN beeld anp / Marcel van Hoorn

Genève

In dat geval zou iedereen op de wereld mogelijk worden blootgesteld aan het virus, en dat is niet het geval, zegt de WHO. Wereldwijd raakten zeker 83.000 mensen besmet. Ruim 2800 stierven aan de gevolgen.

Steeds meer landen, waaronder Nederland, melden besmettingsgevallen. Het virus moet daarom ‘agressief’ worden aangepakt, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus vrijdag. Hij maakte ook bekend dat momenteel wordt gewerkt aan meer dan twintig vaccins. De eerste resultaten daarvan worden binnen enkele weken verwacht.

De WHO stelde eerder al in een rapport dat een groot deel van de landen nog niet klaar is om de maatregelen uit te voeren die de verspreiding van het virus kunnen tegenhouden.

In Hongkong is ook de hond van een patiënt in quarantaine gegaan. Volgens de autoriteiten vertoonde het dier geen symptomen van het virus, maar had hij wel ziekteverschijnselen aan neus en mond. Er worden monsters van de hond afgenomen om te kijken of deze is besmet, of dat het dier op een andere manier ziek is geworden. Vooralsnog is geen bewijs gevonden dat dieren besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus.

Nederlanders

Nederlandse vakantiegangers hebben op meerdere plaatsen in de wereld al hinder ondervonden door lokale uitbraken of de angst voor het virus. Deze week kwamen Nederlandse toeristen vast te zitten in een hotel op Tenerife, een van de Canarische Eilanden. Daar bleken meerdere Italianen het virus te hebben.

Eerder zaten vijf Nederlanders vast op het cruiseschip Diamond Princess, dat twee weken in quarantaine moest bij Japan. Ook bevonden zich tientallen Nederlanders aan boord van het cruiseschip Westerdam, dat werd geweigerd door meerdere Aziatische landen. Aan boord zou uiteindelijk niemand ziek zijn geweest.

De autoriteiten in de Duitse regio Heinsberg, bij de grens met Nederland, hebben het aantal coronabesmettingen vrijdag naar boven bijgesteld. Bij zeker 35 mensen is vastgesteld dat ze zijn besmet. Dat waren er donderdag nog twintig. De meeste besmette mensen hoeven niet naar het ziekenhuis en kunnen thuis in quarantaine. Wel wordt een echtpaar behandeld in het ziekenhuis in Düsseldorf. Onder de 35 patiënten zouden zich geen kinderen bevinden.

zie ook pagina 6 en 23

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.