Luister naar

Saif ul Malook: ‘Ik heb mijn hele leven hulpeloze mensen verdedigd’

Achtergrond
De mensenrechtenadvocaat Saif ul Malook wordt door extremisten in Pakistan bedreigd sinds hij de verdediging van de terdoodveroordeelde ‘blasfemist’ professor Junaid Hafeez (33) op zich heeft genomen. Samen met zijn vrouw en dochter loopt Malook, die eerder de terdoodveroordeelde christen Asia Bibi verdedigde, gevaar nu de autoriteiten de politiebewaking voor zijn huis hebben weggehaald.
donderdag 16 januari 2020 om 13:33
Nadat Hafeez de doodstraf had gekregen, vierden aanklagers en advocaten feest. Ze deelden zoetigheden aan elkaar uit.
Nadat Hafeez de doodstraf had gekregen, vierden aanklagers en advocaten feest. Ze deelden zoetigheden aan elkaar uit. beeld epa / Faisal Kareem

Islamabad

Saif ul Malook is de grootste vijand van diverse Pakistaanse extremistische groeperingen. Nadat hij Asia Bibi had vrijgekregen, bood Nederland de Pakistaanse mensenrechtenadvocaat Malook tijdelijk politiek asiel aan. Asia Bibi woont nu met haar gezin in Canada, maar Malook besloot terug te keren naar Pakistan. Waarom? De advocaat hoeft geen seconde na te denken. ‘Dit is mijn land, waar ik mijn hele leven arme en hulpeloze mensen heb verdedigd. Waarom zou ik daarmee stoppen? Is niet elk leven even veel waard in de ogen van God?’

De doodsbedreigingen aan het adres van Malook na de vrijlating van Asia Bibi waren niet mis. Ze laten hem zeker niet koud. Drie dagen en drie nachten was het oorlog in de grote steden van Pakistan. Extremisten probeerden af te dwingen dat de rechters op hun besluit terug zouden komen en er alsnog voor zouden zorgen dat Asia Bibi kon worden opgehangen. Ze blokkeerden de hoofdwegen, gooiden petroleumbommen en staken van posters met afbeeldingen van premier Imran Khan in brand. Scholen, kantoren en winkels sloten hun deuren nadat de oproerkraaiers dreigden iedereen te vermoorden die de vrijlating van Asia Bibi steunde.

En toch keerde Malook weer terug naar het hol van de leeuw. Terwijl de mensenrechtenadvocaat weet dat de extremisten de daad bij het woord willen voegen. De liberale gouverneur Salman Taseer, die Asia Bibi openlijk in de media verdedigde (hij gaf zelfs in de gevangenis een persconferentie met haar), werd door een van zijn lijfwachten doorgeschoten. Daarna rekenden radicale moslims op klaarlichte dag af met Shabaz Bhatti, de christelijke minister van mensenrechten.

Malook verdedigde Asia Bibi en was ook de aanklager in het proces waarin Mumtaz Qadri, de lijfwacht die Salman Taseer doodschoot, tot de doodstraf werd veroordeeld. ‘Weet je dat de fatwa die deze extremisten tegen mij hebben uitgesproken nog steeds geldig is? Hoe kan een moslim een christelijke vrouw verdedigen die eerder door een rechter tot de doodstraf is veroordeeld? Dat betekent dat ik me ook schuldig heb gemaakt aan blasfemie. De dood van hun martelaar Qadri hebben ze mij nooit meer vergeven.’

blasfemist

Malook is niet alleen terug in Pakistan. Hij heeft opnieuw de verdediging van een bekende blasfemist op zich genomen. De jonge professor Junaid Hafeez zou op sociale media de profeet Mohammed hebben beschimpt. Malook ontkent de aanklacht. De universiteit in Multan, waar Hafeez Engelse literatuur doceerde, wilde eigenlijk van deze progressieve moslim af, aldus Malook. In 2013 arresteerde de politie Hafeez, op aanwijzing van extremistische studenten. Op zijn in beslag genomen laptop zou ‘belastend materiaal’ zijn gevonden. Sinds die tijd zit de professor in eenzame opsluiting.

Nadat Hafeez ter dood was veroordeeld, zocht de professor niet zelf contact met Malook. ‘Ik wilde hem graag verdedigen. Ik wachtte op het telefoontje van zijn vader, maar dat kwam niet.’ Malook besloot daarop Hafeez in zijn cel op te zoeken en bood hem zijn diensten gratis aan. Waarom? Extremisten hebben Rashid Rehman, de eerste advocaat van Hafeez, vermoord. Daarvoor was hij verschillende keren opgeroepen de zaak tegen Hafeez neer te leggen. De politie heeft nooit een onderzoek naar de dood van Rehman ingesteld of een van de daders gearresteerd. ‘Nadat Hafeez de doodstraf kreeg, vierden aanklagers en advocaten feest. Ze deelden zoetigheden aan elkaar uit. Ik ben op ze afgestapt en heb hun gevraagd hoe onze rechtstaat nog dieper zou kunnen zakken.’

Een dag na het interview vertelt de advocaat dat de autoriteiten na zeven jaar de beveiliging voor zijn deur hebben weggehaald. Er staat niemand meer. Wat vinden zijn vrouw en dochter ervan dat hij opnieuw een gevaarlijke zaak op zich heeft genomen? ‘Mijn geliefden steunen me in wat ik doe. Ze begrijpen dat ik mijn leven heb gewijd aan mensen die onterecht van blasfemie worden beschuldigd. Iedereen heeft recht op een advocaat. Religie mag niet meespelen. Laat God beoordelen of ik een goed mens ben of niet.’ Bovendien zegt Malook de bescherming van de staat helemaal niets. Hij heeft slechts vertrouwen in Allah. ‘Die zal zorgen voor de veiligheid van mijn familie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.