Luister naar

Brexit-strateeg Cummings zoekt ‘echte jokers’

Nieuws
Dominic Cummings is op zoek naar ‘gekkies en zonderlingen’, naar ‘echte jokers’. Jonge mensen met creatieve en excentrieke ideeën kunnen volgens de tegendraadse Brexit-strateeg van groot belang zijn bij de hervormingen van het landsbestuur nadat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten heeft.
maandag 6 januari 2020 om 09:42
Dominic Cummings
Dominic Cummings beeld epa / Andy Rain

Londen

Kamerleden, vakbonden en de top van de ambtenarij hebben meteen negatief gereageerd op het ‘ondermijnende’ initiatief van de machtige adviseur. Deze kritiek zal voor Cummings slechts zijn gelijk bewijzen. Volgens hem is het huidige Britse ambtenarenapparaat ingeslapen en stroperig. Hij heeft, zo laat hij doorschemeren in een 3000 woorden tellend essay, geen behoefte aan doorsnee afgestudeerden van Britse topuniversiteiten.
Volgens Cummings leren studenten allemaal hetzelfde, zoals ‘gewauwel over identiteit en diversiteit’. Hij wil ‘echte cognitieve diversiteit’. ‘Wat we nu nodig hebben, zijn echte jokers, artistiekelingen, mensen die nooit naar de universiteit zijn geweest.’
De 48-jarige waarschuwt dat mensen die voor hem werken weinig weekeinden vrij zullen hebben, en weinig tijd voor relaties.
‘Het zal uitputtend zijn, maar interessant en als je het redt, zal je als 21-jarige bij dingen betrokken zijn die andere mensen nooit zullen zien.’ Aan wat de afdeling personeelszaken vindt, heeft hij geen enkele boodschap. Mensen die niet blijken te voldoen, staan wat hem betreft binnen een week weer op straat.
Hij voegt eraan toe geen behoefte te hebben aan bluffende kostschooljongens. Hij zat zelf op kostschool en studeerde in Eton.
Wat Cummings betreft zien te veel rijksambtenaren hun werk als een negen-tot-vijfbaan, waarbij ze alleen maar denken aan een goede oude dag. Dat is niet de visionaire houding die nodig is om het land grondig te hervormen.
Tevens stelt hij vast dat de regering over een gezonde meerderheid beschikt, zodat er geen zorgen hoeven te bestaan over impopulariteit op de korte termijn. Naast ‘weirdos and misfits with odd skills, zoekt hij datawetenschappers, softwareontwikkelaars, economen, beleidsexperts, projectmanagers en ‘jonge onderzoekers van wie eentje mijn persoonlijke assistent zal zijn’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meer Oekraïense activiteit aan front bij Donetsk, maar begin tegenoffensief is nog niet aan te wijzen

Volgens Rusland probeert Oekraïne een doorbraak te forceren aan het front bij Donetsk. Een grootschalig offensief zou daarbij zijn afgeslagen, meldt het Russische ministerie van Defensie.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?