Gastvrij Armenië aast nu op toeristen
Sinds mei 2018 is de democratie terug in Armenië. Na de implosie van het communisme veranderde er weinig in de voormalige Sovjet-republiek Armenië. Pas sinds Nikol Pasjinjan minister-president is, gaat het beter. Er wordt aan de weg gewerkt. Ook met het oog op het opkomend toerisme. Daar verwacht het land veel van. Armenië heeft veel te bieden aan natuurschoon en cultuur. Als eerste land koos het in 301 voor het christendom als staatsgodsdienst. Dat is zichtbaar. Overal staan kerken en kloosters.
Het gros van de bevolking is lid van de Armeens-Orthodoxe Kerk. Het land biedt ook gastvrijheid aan gevluchte jezidi’s, van wie velen zich tot het christendom hebben bekeerd. De jezidi’s zijn de veehouders van Armenië. Een andere christelijke minderheidsgroep bestaat uit Russen, van wie de voorouders in de negentiende eeuw naar Armenië gestuurd zijn. Het land stond toen onder Russisch gezag. Net als de jezidi’s wonen ze in aparte dorpen en spreken ze hun eigen taal. Ze hebben een eigen parlementslid.
De berg Ararat, sinds een eeuw Turks grondgebied – een cadeautje van de Russen – speelt in de belevingswereld van de Armenen een grote rol. Het is het nationale symbool. Je kunt de ruim 5 km hoge berg net over de grens met Turkije niet mis..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .