Luister naar

Ex-baas France Télécom cel in voor pesten

Nieuws
Het kon hem niet schelen of werknemers ‘via de deur of via het raam’ vertrokken, zei Didier Lombard, de vroegere baas van France Télécom (nu Orange) toen hij in 2006 een grote reorganisatie aankondigde. Vrijdag werd Lombard door een Franse rechter veroordeeld wegens het scheppen van een treitercultuur waardoor tussen 2006 en 2009 liefst achttien werknemers suïcide pleegden.
maandag 23 december 2019 om 03:00

Parijs

Ook Orange werd door de rechter aansprakelijk gesteld voor het angstklimaat dat bij het vroegere staatsbedrijf heerste. Het kreeg een boete van 75.000 euro opgelegd en moet daarnaast 3,5 miljoen euro als schadeloosstelling aan de getroffen families en andere slachtoffers betalen. Het is voor het eerst dat een bedrijf strafrechtelijk wordt veroordeeld wegens pesterij.

France Télécom, zoals het bedrijf toen nog heette, kondigde de inkrimping van het personeel destijds aan in de aanloop naar de privatisering. Van de ongeveer honderdduizend werknemers moesten er 22.000 weg. Om dat proces te versnellen nam de leiding volgens de rechtbank haar toevlucht tot ‘illegale methoden’.

Werknemers werden tegen hun zin overgeplaatst naar andere afdelingen of naar andere steden. Anderen kregen een lagere functie met een dito salaris.

Ook werden werknemers op andere manieren onder druk gezet in de hoop dat ze hun baan zouden opzeggen. Werknemers moesten schriftelijk uitleggen waarom hun lunchpauze een minuut te lang had geduurd. De pesterijen leidden tot een reeks suïcides en pogingen daartoe. Een vrouw sprong voor de ogen van haar collega’s uit een raam op de vijfde verdieping.

Een ander stak zichzelf met een mes in zijn buik tijdens een vergadering met zijn collega’s. ‘Ik maak een eind aan mijn leven vanwege mijn werk bij France Télécom, dat is de enige reden’, schreef een van de slachtoffers in zijn afscheidsbriefje.

De rechter veroordeelde Lombard tot een jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, plus een boete van 15.000 euro. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.