Luister naar

Aantal Dode Zeerollen groter dan verwacht

Nieuws
De verstopte bibliotheek van Qumran bevatte veel meer Dode Zeerollen dan er zijn teruggevonden. Dat concluderen internationale wetenschappers op basis van nieuw onderzoek.
maandag 9 december 2019 om 03:00
De kruik van John Allegro.
De kruik van John Allegro. dqcaas

San Diego

Het onderzoek werd gedaan naar een vaas die afkomstig was uit een van de grotten aan de Dode Zee. Hij was leeg, ontdekte de eerste eigenaar John ­Allegro. Allegro was een van de eerste onderzoekers van de Dode Zeerollen, die zichzelf in diskrediet bracht toen hij zich verloor in wilde speculaties over de achtergronden van de rollen. Allegro kocht de vaas in 1963 en er was geen twijfel over de echtheid ervan. Maar erg veel waarde had de kruik ook niet, vond Allegro, want op de bodem vond hij alleen wat ‘vleermuizenpoep’.

De huidige eigenaar van de kruik, ­Judith Brown, verleende toestemming om een monster van die poep te laten onderzoeken door wetenschappers die samenwerken in het netwerk Dispersed Qumran Cave Artefacts and Archival Sources (DQCAAS), dat alle verspreide vondsten uit Qumran probeert op te sporen en te bestuderen.

De onderzoekers zijn blij dat Allegro nooit de moeite heeft genomen om de vleermuizenstront schoon te poetsen, want uit een analyse die gedaan werd aan de universiteit van Reading (Groot-Brittannië) bleek dat het ging om plantaardige resten uit de familie van de grassoort zegge.

De familie waar ook papyrus toe behoort. ‘Zegge komt in de Dode Zeeregio niet voor. Dus komt het waarschijnlijk van een of meer vergane papyrusrollen.’

Jesaja

Dat wijst erop dat de bibliotheek van de Dode Zeerollen veel groter was dan alleen de elf grotten waarin papyrusrollen werden aangetroffen, onder meer met psalmen, geschriften en een rol met de tekst van het bijbelboek Jesaja. Dat vermoeden leefde al onder sommige wetenschappers. De rollen dateren van 200 voor Christus tot 100 na Christus, en vormen verreweg de oudste bewaarde teksten van het Oude Testament.

Behalve de elf grotten waar van 1947 tot 1956 boekrollen ontdekt werden, waren er in de omgeving nog tal van andere grotten, waarin ook kruiken werden gevonden, die leeg bleken te zijn.

De onderzoekers vermoeden dat deze kruik is omgevallen, waarbij het deksel losraakte en het perkament langzaam begon te vergaan.

‘Sommige wetenschappers vermoeden al lang dat ook veel andere grotten rollen bevatten. Onze resultaten ondersteunen dat vermoeden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.