Luister naar

Al 39 doden door uitbraak mazelen in Samoa

Nieuws
In Samoa zijn bij een mazelenuitbraak al 39 doden gevallen, vrijwel allemaal kinderen onder de vier jaar. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het eiland in de greep van ‘vaccinatieangst’.
vrijdag 29 november 2019 om 03:00

Amsterdam

Er zijn al bijna drieduizend besmettingen geregistreerd op het 200.000 inwoners tellende eiland in de Stille Oceaan. De uitbraak in Samoa komt niet onverwacht. De vaccinatiegraad onder kinderen tot vijf jaar is gedaald van 84 procent in 2015 naar 34 procent, na een medisch schandaal rond de dood van twee baby’s in juli vorig jaar. Zij zouden zijn overleden nadat ze een verkeerd vaccin toegediend hadden gekregen. Na het incident lag het nationale vaccinatieprogramma bijna tien maanden stil. Wereldwijd raakten in de eerste drie maanden van dit jaar drie keer zoveel mensen met mazelen besmet als in dezelfde periode vorig jaar. De WHO maakt zich grote zorgen over de afnemende vaccinatiegraad. In arme landen daalt die door conflicten en oorlog, in rijkere landen vanwege de toename van antivaccinatie-campagnes. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.