Nieuw werkzaam vaccin tegen dengue
Een nieuw in Japan ontwikkeld vaccin tegen dengue (of knokkelkoorts) lijkt goed te werken. Het is 80 procent effectief in het voorkomen van infecties.
Tokio
Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een groots opgezet klinisch onderzoek in Azië en Zuid-Amerika, schrijft NewScientist. Dengue is een ziekte die door muggen wordt verspreid. Jaarlijks worden er wereldwijd 390 miljoen mensen door getroffen. Zonder behandeling sterft een op de vijf mensen aan de ziekte. Afgelopen zomer waren er in Azië grote problemen met dengue. Op de Filipijnen overleden vele honderden mensen aan de ziekte. Ook in Vietnam en Maleisië waren slachtoffers. Ruim twee keer zoveel Nederlandse vakantiegangers als vorig jaar werden getroffen door de knokkelkoorts: 56 in 2019 tegenover 25 in 2018.
bescherming
Het nieuwe vaccin, ontwikkeld door het Japanse farmaceutische bedrijf Takeda, is gebaseerd op een verzwakt levend virus. Aan het onderzoek deden meer dan 20.000 kinderen mee in de leeftijd van 4 tot 16 jaar, verdeeld over 26 plaatsen in Azië en Zuid-Amerika. Er circuleren vier versies van het denguevirus. Het vaccin lijkt goede bescherming te bieden tegen één type en gedeeltelijke bescherming tegen minstens twee van de andere.
Er bestaat al langer een vaccin tegen dengue, Dengvaxia. In 2016 kwam dit vaccin beschikbaar op de Filipijnen. Die campagne werd echter een jaar later stilgelegd toen er veiligheidsrisico’s aan het licht kwamen. Uit nader onderzoek bleek namelijk dat het vaccin de kans op ernstige dengue vergroot bij mensen die de ziekte nog nooit hadden gehad. <