Strafhof onderzoekt ‘genocide’ Myanmar
Twee jaar nadat Myanmar honderdduizenden moslims met grof geweld op de vlucht heeft gedreven, neemt de juridische druk van drie rechtbanken op het Zuidoost-Aziatische land toe.
Den Haag
Aanklachten van genocide richten zich ook op officieus staatshoofd Aung San Suu Kyi. Zij verloor door haar zwakke optreden in de Rohingya-crisis veel van haar humanitaire glans.
Drie rechtbanken buigen zich over de vervolging van de Rohingya’s, die volgens recent onderzoek van de Verenigde Naties alle trekken van een genocide had.
paria’s
Het overwegend boeddhistische Myanmar behandelt de Rohingya’s, die al generaties in Myanmar wonen, op zijn best als paria’s, maar vaker zijn hun dorpen in brand gestoken en is hun land afgepakt.
Myanmar beschouwt de Rohingya’s als illegale migranten.
In 2017 joeg het regeringsleger 700.000 Rohingya’s op de vlucht door hun woongebieden te omsingelen en aan te vallen.
Daarbij vielen duizenden doden. Wie de etnische zuiveringen overleefde, kon maar op één plek terecht: overvolle vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag maakte donderdag bekend een onderzoek te openen naar de behandeling van de Rohingya’s.
Het Strafhof in Den Haag richt zich op het bewijzen van misdaden tegen de menselijkheid.
gerechtigheid
Een andere procedure om gerechtigheid voor de Rohingya’s te krijgen, is aangespannen door het Afrikaanse land Gambia bij het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties in Den Haag.
In Argentinië buigt een rechter zich over de vervolging van kopstukken van de Myanmarese regering, inclusief Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.
lieveling
Het is voor het eerst dat Aung San Suu Kyi – ooit als symbool van de geweldloze vrijheidsstrijd tegen een militaire dictatuur de lieveling van de internationale gemeenschap – ter verantwoording wordt geroepen over haar verantwoordelijkheid voor de Rohingya-crisis.
Myanmar houdt nog steeds vol dat er geen mensenrechten zijn geschonden bij de ‘repatriëring’. <