Kans voor Nederchinese boer
Nee, zwartkijkers, niet alles gaat maar slechter. De Witkijker leest en denkt na over het nieuws en signaleert verhalen die hoopvolle ontwikkelingen laten zien, als tegenwicht voor de dagelijkse stroom onheil. Vandaag: China wil landbouwrevolutie volgens het Nederlandse boekje.
Het Chinese platteland staat ingrijpende veranderingen te wachten. De helft van de tweehonderd miljoen gezinnen die nu nog op het platteland wonen, zal de komende jaren volgens de verwachting naar de stad verhuizen, schrijft het Chinees Dagblad, een van de Chinese staatskranten. Jongeren willen dat in ieder geval al, omdat ze in de stad meer kunnen verdienen.
Al elf jaar lang is het zogenaamde No.1 Centrale Document, het eerste document dat de regering ieder jaar produceert, steevast een beleidsplan voor het platteland. Ongeveer rond deze tijd komt er weer een nieuwe versie van.
De Chinese overheid is vooral het afgelopen jaar aan de slag gegaan met de concrete invulling van de hervorming van het platteland, het ontwikkelen van een moderne landbouw en het handhaven van de landbouw als de fundering onder de economie. Daarbij maakt het Chinees Dagblad duidelijk in welke richting de Chinese overheid denkt: het Nederlandse agrarische gezinsbedrijf. Ook dinsdag prijkte er weer een artikel over Het planten van een nieuwe visie van boeren op de voorpagina van de website van de China Daily, zoals de Engelstalige versie van de krant heet. Direct de eerste zin vat deze visie al samen boeren volgens Nederlands voorbeeld: Moderne, Nederlandse boerengezinsbedrijven laten zien wat China wil: efficiënte, technisch hoogontwikkelde productie die wordt geleid door jonge ondernemers. Met dromerige plaatjes van een boerderij als voorbeeld van een simpel en eenvoudig leven op het land heeft dat niets meer op: Deze boerderijen zijn gespecialiseerde, intensieve en vaak grootschalige ondernemingen die net zo effectief worden geleid als andere succesvolle bedrijven. Op die manier wordt de landbouw ook weer aantrekkelijk voor jongeren, hoopt de Chinese regering.
Dat gaat niet vanzelf, meent Jiang Yujun, voorzitter van het nationale controlecentrum voor de zuivel: Het zal tijd vergen om de boeren het juiste begrip voor duurzaamheid en verantwoordelijkheid te laten ontwikkelen.
Ook daarvoor kijkt China naar Nederland. Vorige maand sprak voorzitter Li Jiayang van de Chinese Academie voor Agrarische Wetenschappen met voorzitter prof. Louise Fresco van de Wageningen Universiteit (WUR) over verdere vormen van samenwerking. Daarbij prees Li nadrukkelijk de grote bijdrage van de WUR aan de ontwikkeling van het landbouwonderzoek in China, meldt het Chinese ministerie van Landbouw.
In China geldt Nederland als een echte grootmacht in agrarische kennis en productiviteit. In de studentenflats in Wageningen kom je dan inmiddels ook regelmatig Chinese studenten tegen. Die beschouwen een toekomst op het platteland allang niet meer als een achterlijk bestaan, integendeel. Ze zijn hier om Nederlandse groene vingers te krijgen want die blijken ook in China goud waard.