Rijken der aarde verdelen Londen
LONDEN - Russen en Indiërs kopen kranten en voetbalclubs, Arabieren en Chinezen het onroerend goed. En zo verdwijnt de Big Ben achter torenhoge flats en een exclusief hotel.
Harrods, Black Cabs en de maatpakken van Gieves & Hawkes. Britser kan bijna niet, maar schijn bedriegt. Het beroemde warenhuis is eigendom van Qatari, de taxis worden gemaakt in China en de trots van Savile Row heeft een eigenaar uit Hongkong. De Britse hoofdstad is veranderd in een monopoliespel dat door de rijken der aarde wordt gespeeld, met burgemeester Boris Johnson als enthousiaste toeschouwer. Anders dan de Fransen en Duitsers heten de Britten buitenlandse investeerders welkom. Zelfs het Londense waterbedrijf is deels in Chinese handen gevallen.
Het puissant rijke investeringsfonds van de Chinese staat is weliswaar actief, maar ondervindt geduchte concurrentie van de collegas uit Qatar. De sjeiks hebben de afgelopen jaren flink gewinkeld en wat niet reeds te koop was, hebben ze zelf maar laten bouwen, zoals The Shard. Vanuit Renzo Pianos wolkenkrabber, het hoogste gebouw in de Europese Unie, is het buitenlandse bezit goed zichtbaar, van de haven in de Theemsdelta tot Battersea Power Station, van de kabelbaan over de Theems tot het stadion van voetbalclub Arsenal. Rijke buitenlanders hebben dure wijken als Mayfair en Belgravia gekoloniseerd.
geografisch patroon
Er is ook een geografisch patroon zichtbaar. Waar de Russen en Indische superrijken zich richten op prestigieuze hobbys (voetbalclubs, kranten), storten de Arabieren en met name de Chinezen zich vooral op onroerend goed. Het resultaat daarvan was eind vorig jaar zichtbaar bij de jaarlijkse publicatie van de Britse vastgoedlijst in de Estates Gazette. De Hertog van Westminster, met een vermogen van 8 miljard pond (9,6 miljard euro) de rijkste Brit, bleek van zijn traditionele eerste plaats te zijn gestoten door de rijkste Chinees, Wang Jianlin. Nummer twee is de uit Hongkong afkomstige Henry Cheng. De Hertog staat nu vierde.
De 59-jarige Jianlin, prominent lid van de Communistische Partij, is het gezicht van de Chinese invasie. Zo gaat hij met zijn Dalian Wanda Groep de zuidoever van de Theems bebouwen met hoge woonflats en een zevensterrenhotel, een project dat het Paleis van Westminster met de Big Ben in de schaduw plaatst. De nabije omgeving dreigt zelfs haar status als werelderfgoed te verliezen. Het ironische is dat het oorspronkelijke Chinatown, in Soho, tegelijkertijd langzaam haar karakter verliest nu Chinese restaurants en winkels stuk voor stuk plaatsmaken voor gokkantoren.