Joodse zanger populair in Jemen
SANAA - De joodse zanger Zion Golan is populair in Jemen. Zijn ouders komen ervandaan en hij zingt in de stijl en taal van dat land. Het moet wel stiekem. De staat Jemen verafschuwt Israël en de Joden werden een halve eeuw geleden heimelijk weggesluisd.
De mobiele telefoon van Waddah Othman, een arts in Jemen, staat vol liedjes van Zion Golan. Hij kan ze alleen niet in het openbaar afspelen. Hij 'vereert' de zanger, zegt hij tegen het Arabische nieuwsmedium al-Arabiya.
Zion Golan (59) is een zanger uit Israël. Hij woont in Merkaz Shapira, tussen Ashkelon, Asdod en Kiryat Gat in. Er wonen 3500 mensen en er zijn vijf synagogen: Ohel Yitzhak, Jeruzalem, een Marokkaanse, een asjkenazische en de Jemenitische Ahuzat-synagoge.
Zion Golan is beroemd, maar vooral in Jemen. Daar komen zijn ouders vandaan. Als kind leerde hij de taal, Jemenitisch maar ook de lokale variant van het Hebreeuws. Nu zingt hij in beide talen, liedjes die zijn moeder en schoonmoeder Naomi Amrani schrijven. Ook zingt hij teksten van de stokoud geworden Jemenitische rabbi Mordechai Yitzhari (1619-1720).
In Jemen wonen nog tweehonderd Joden. Dat waren er in 1948 nog 50.000. In het decennium daarna werden ze in het geheim naar Israël getransporteerd. Dat werd gedaan door de Israëlische geheime diensten en het leger, in een operatie die Vliegend Tapijt heette.
De staat Israël wordt door het zeer islamitische regime in Jemen niet erkend. Ook al zingt Zion Golan nog zo Jemenitisch, zijn kunst is taboe; ondergronds worden de opnames grif doorgegeven.
Golan maakte 22 platen en zong als soldaat in het Groot Rabbinaal Koor; dat was net na de Jom Kippoer-oorlog in 1973.
Populaire liedjes van Zion Golan zijn Salam Salam, Adan Adan en Yuma Ya Yuma, zie:
https://www.youtube.com/watch?v=Byo9vsE6z_s&list=PLBE842CB63C79E62C