Luister naar

Nobelprijswinnaar vindt geweldsstop Syrië hard nodig

Nieuws
DEN HAAG - De strijdende partijen in Syrië moeten 'tijdelijk en plaatselijk' hun gevechten staken om inspecteurs van de OPCW in staat te stellen chemische wapens te ontmantelen. Die oproep heeft de directeur van de Nobelprijs winnende organisatie, de Turk Ahmet Uzumcu, gisteren gedaan.
redactie vk
dinsdag 15 oktober 2013 om 07:00

Hij doelde daarbij vooral op de rebellen, want de Syrische regering toont zich behulpzaam sinds de inspecteurs van de OPCW op 1 oktober het land binnen zijn gekomen. Wel hebben zij het zwaar, omdat zij zich in gebieden moeten begeven waar wordt gevochten en het lang niet altijd duidelijk is wie de baas is.

De controle over sommige wegen 'gaat van de ene op de andere dag in andere handen over', zo schetste Uzumcu. Gevaarlijk is het ook, want mortiergranaten ontploften 'naast het hotel waar ons team verblijft en niet veel verderop wordt er geschoten'. Vandaar zijn beroep op beide partijen om 'deze missie die toch al uitdagend is, niet nog moeilijker te maken.'

Het is voor het eerst dat de OPCW, die afgelopen vrijdag voor zijn werk de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, in een oorlogssituatie een voorraad chemische wapens poogt te ontmantelen. Naast het risico van geweld is er het gevaar van ontvoeringen voor westerlingen. Het Rode Kruis ondervond dat dit weekeinde toen een zevental medewerkers door gewapende mannen werd gekidnapt. Inmiddels zijn er vier weer veilig.

De inspecteurs van de OPCW boeken wel voortgang, want inmiddels hebben zij een bezoek gebracht aan vijf van de twintig plekken waar de voorraden liggen.

Maar diverse locaties bevinden zich in rebellengebied. Tegenover de Amerikaanse krant The New York Times gaf een westerse diplomaat aan dat vooral de opstelling van rebellen een probleem vormt. 'De internationale gemeenschap verwacht hun volle medewerking', zo sprak hij dreigend. 'Hoe verdeeld de oppositie ook mag zijn, het zou er slecht voor hen uitzien, wanneer de regering volledig meewerkt, terwijl de inspecteurs op worden gehouden door problemen met de oppositie.'

Ondertussen toont Assad zich ingenomen met de gang van zaken in zijn land. Syrië, dat gisteren officieel toetrad tot de Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens, kan wel zonder chemische wapens, zo suggereerde hij in een interview met de Libanese krant Al-Akbar.

Het afstaan van de wapens is 'noch een psychologische noch een politieke nederlaag'. Syrië stopte volgens Assad al in 1997 met de vervaardiging van chemische wapens omdat die als afschrikwekkend wapen 'achterhaald' waren. Sindsdien richtte Syrië zich op langeafstandsraketten. Dat arsenaal 'maakte chemische wapens overbodig', beweert de Syrische president. Vandaar zijn medewerking aan hun ontmanteling, zo stelt hij. De Nobelprijs voor de Vrede die de OPCW vorige week werd toegekend 'had eigenlijk voor mij moeten zijn', grapte Assad in het interview.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.