Luister naar

Cuba maakt reizen naar het buitenland mogelijk

Nieuws
MEXICO-STAD - Cuba heft de strengste reisbeperkingen voor haar burgers op. Deze mijlpaal zal niet per definitie voor een exodus zorgen.
Jan-Albert Hootsen
dinsdag 16 oktober 2012 om 18:13
Cuba maakt reizen naar het buitenland mogelijk
Cuba maakt reizen naar het buitenland mogelijk

Reizen naar het buitenland was voor miljoenen Cubanen een halve eeuw lang een droom. Wellicht wordt die vurige wens volgend jaar alsnog werkelijkheid; het communistische regime op het Caraïbische eiland wil een einde te maken aan de strenge reisbeperkingen voor zijn burgers. Staatskrant Granma meldde dat de regering van president Raúl Castro heeft besloten dat Cubanen vanaf 14januari volgend jaar alleen nog een geldig paspoort nodig hebben om het land te kunnen verlaten.

De 'hervorming van de geldende migratiewetgeving' omvat drie belangrijke veranderingen: de verplichte uitreisvergunning wordt afgeschaft, een officiële uitnodiging uit het buitenland is niet meer nodig en Cubanen mogen voortaan 24maanden onafgebroken in het buitenland verblijven.

'De nieuwe maatregelen maken deel uit van een onomkeerbaar proces van normalisering van de relaties tussen het vaderland en de diaspora', schrijft Granma. Volgens de krant wil de regering vooral de banden met landgenoten in het buitenland aanhalen. Alleen al in Miami wonen meer dan 800.000 Cubanen, van wie velen gevluchte tegenstanders van het regime-Castro.

'verraders'

De veranderingen zijn een mijlpaal, want decennialang was het voor de overgrote meerderheid van de Cubanen bijzonder moeilijk om het eiland op legale wijze te verlaten. Het regime-Castro heeft reislustige burgers altijd gebrandmerkt als 'verraders van de revolutie', en het regelen van een uitreisvergunning is daarom een lang en frustrerend proces. In het buitenland wonende Cubanen moeten volgens de huidige wetgeving bovendien iedere elf maanden terugkeren naar Cuba om een nieuwe vergunning te regelen.

De migratiehervorming is andermaal een teken dat president Raúl Castro, die in 2008 zijn broer Fidel opvolgde, de teugels van het regime verder laat vieren. De laatste jaren probeert de jongere Castro het door een permanente economische crisis getroffen Cuba voorzichtig te hervormen, onder meer door particulier ondernemerschap en de handel in onroerend goed en auto's toe te staan. Die hervormingen hebben nog weinig succes gehad. Het heeft er alle schijn van dat het regime door reizen makkelijker te maken hoopt dat er meer verkeer van kapitaal en goederen tussen Cuba en het buitenland komt.

Een en ander hoeft overigens niet meteen te betekenen dat er volgend jaar een grote exodus op gang gaat komen. Het overgrote deel van de Cubanen moet nog steeds rondkomen van minder dan twintig euro per maand. Dat is nauwelijks voldoende om in het levensonderhoud te voorzien, terwijl de goedkoopste vliegtickets naar het buitenland al gauw zo'n driehonderd dollar kosten. Veel Cubanen zullen daardoor afhankelijk zijn van familie in het buitenland om een reis te kunnen betalen, maar lang niet iedereen heeft die mogelijkheid.

Nog niet duidelijk is of de regering het verkrijgen van paspoorten moeilijker of duurder gaat maken. Toch komt de droom te kunnen reizen voor veel Cubanen nu wel heel dichtbij. Vooral jongeren snakken ernaar; voor honderdduizenden betekende 'het buitenland' tot nu toe vooral turen naar de horizon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.