Noord-Korea weert meer vluchtelingen
SEOUL - Het aantal Noord-Koreanen dat in Zuid-Korea asiel kreeg toegewezen, is in de eerste vijf maanden van 2012 bijna met de helft gedaald. Dat is het gevolg van de extra strenge grensbeveiliging die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un instelde nadat hij in december de macht overnam van zijn toen overleden vader Kim Jong-il.
Arriveerden er tussen januari en mei in 2011 nog 1062 vluchtende Noord-Koreanen in Zuid-Korea, in dezelfde periode dit jaar waren er dat nog maar 610. Om de stabiliteit in Noord-Korea na het overlijden van Kim Jong-il te bewaken, werd direct de bewaking in het stalinistische land aangescherpt, in het bijzonder aan het grensgebied met China. Grenswachten kregen instructies niet terughoudend te zijn met het neerschieten van degenen die een poging waagden de Chinese grens over te steken.
China kwam in dezelfde periode tevens meerdere malen in opspraak toen groepen vluchtelingen werden opgepakt, vastgezet en teruggestuurd naar Noord-Korea. Doorgaans proberen de vluchtelingen via China Zuid-Koreaanse ambassades in Zuid-Azië te bereiken waar ze een vluchtelingenstatus krijgen toegewezen. China houdt ondanks groeiend internationaal protest vast aan de afspraak met zijn communistische bondgenoot vluchtelingen terug te sturen.
Toch mogen nu tienduizenden Noord-Koreanen de grens met China oversteken. Zo'n 40.000 Noord-Koreanen mogen in China aan de slag als naaister, technicus, bouwvakker of mijnwerker. Veel gastarbeiders kwamen de afgelopen jaren terug na onrust in het Midden-Oosten, waar veel Noord-Koreanen aan de slag waren. Een gastarbeidersproject in Tsjechië werd geannuleerd nadat activisten claimden dat de arbeiders praktisch als slaven te werk waren gesteld.
Experts zeggen dat de gastarbeiders in China 200 tot 300 dollar per maand verdienen, maar er waarschijnlijk maar vijftig dollar aan overhouden. Dat is nog steeds meer dan in eigen land, waar nog geen tien dollar per maand verdiend wordt.